Вие сте тук: Начало Медии Иван Тотев: Строежът на Колодрума стартира до октомври - държавата дава за залата 12 млн. лв.

Иван Тотев: Строежът на Колодрума стартира до октомври - държавата дава за залата 12 млн. лв.

Вестник "Марица", интервю на Валентина ЙЕРЕМИЕВА с областния управител инж. Иван ТОТЕВ, лидер на ГЕРБ в Пловдив и кандидат за кмет.

- Г-н Тотев, няколко претендента за кмет на Пловдив вече публично са обявили кандидатурите си. Кога ще бъде вашето представяне пред пловдивчани?

- Големите концерти и предизборните събития на ГЕРБ ще се провеждат в законно регламентираните срокове - когато стартира предизборната кампания. В началото на септември районните кметове на ГЕРБ ще направят отчет пред гражданите, с което ще се даде старт на кампанията, в която те също ще участват с това, което са свършили през този мандат.

- Общинската управа отчете бляскави успехи - обновени булеварди, нови детски градини. Вие и правителството на ГЕРБ какво ще покажете като свършена работа за Пловдив?

- Истината е, че резултатите от управлението на Пловдив са много под очакванията, които ГЕРБ имаше в началото на мандата. През тези четири години не се постигна синхрон между държавата и община Пловдив, включително и при правителството на Сергей Станишев. Помните какви драми имаше от страна на местната власт за стадион "Христо Ботев" при Станишев. След това общината продължи конфронтацията с правителството на ГЕРБ.

До голяма степен в това е разковничето защо в Пловдив не се случиха толкова много хубави неща както във Варна, Бургас или Стара Загора. Въпреки това мога категорично да кажа, че всички значими инфраструктурни обекти в Пловдив се реализират с държавна подкрепа.

- Кои са те?

- Цялата реконструкция на бул. "България" отначало и докрай е извършена със средства от републиканския бюджет. Това е част от компенсацията за столичните бали. Надлез "Скобелева майка" е финансиран също на сто процента от държавната хазна. Едното платно вече е пуснато и в момента се работи по втория етап от проекта, след което ще се мине към възлагане на отсечката до Ягодово. През октомври надлезът ще бъде завършен. Стартираме процедурата за удвояването на Околовръстния път. Съвсем скоро Експертният съвет на МРРБ ще заседава за разширяването на шосето Пловдив - Асеновград. Най-тежката процедурата - парцеларните планове и ПУП-овете - са извървени и проектът вече е комплектован. Мине ли през Експертния съвет, имаме уверението на министъра на регионалното развитие, че ще издаде заповед за предварително изпълнение, след което Агенцията за пътната инфраструктура ще може да възлага строителство. Най-важното е, че успяхме да вкараме този обект в програмата за заемите от Световната банка. Това означава, че ще има финансиране. Говорим за над 50 млн. лева. На Експертния съвет вече разгледахме идейната фаза на проекта за водоснабдяването на Пловдив и още 21 населени места от язовир "Въча". До края на август той ще бъде обсъден окончателно, с което реално държавата му дава старт. След година ще има технически проект и ще се търси финансиране - между 150 и 250 милиона лева.

Римски стадион - Старт- Защо държавата не поддържа паметниците си в Стария град?

- За първи път и при това единствено при правителството на ГЕРБ се обръща такова голямо внимание на археологическото наследство на Пловдив. За първи път ние направихме археологически разкопки на Римския стадион. През септември ще отворим северния вход на Античния театър, в който ще влизаме там, където      са вървели римските императори. Малката Базилика, където беше години подред само една дупка, се проучва и предстои реставрация на този уникален паметник на културата. Това са знакови обекти, които се реализират с държавни средства и които ще донесат икономически дивиденти на Пловдив.

Летището е едно от доказателствата за това. През следващата година 150 000 пътници ще кацат на Летище Пловдив, защото държавата намали таксите, а областната ни администрация успя да сплоти кметовете и ръководството на Летището, за да създадем фонда и да го развием. Всички проекти, които ние реализираме, водят до вдигане на икономическото равнище на Пловдив и превръщането му в център, привлекателен за инвестициите. Това не наблюдавахме от страна на община - Пловдив.

- Коя ще бъде главната ви цел, ако спечелите на изборите?

- За нас е важно колко нови фирми са дошли в Пловдив и колко нови работни места са разкрити, а не колко градинки са окопани и колко тоалетни са ремонтирани. Важно е какво е нивото на усвояване на евросредствата. Защо Пловдив е усвоил 7 млн. лева по европроекти, а Бургас - 180 млн.? ГЕРБ ще фокусира управлението си в създаване на добри условия за развитие на работещи предприятия, икономически зони, бизнес паркове.

- Като сте толкова загрижени за работни места, защо спряхте двата заема, които искаше да вземе общината, и по този начин да даде работа на строителни фирми?

- И двата заема не бяха подготвени както изискват правилата и законите. Какво имаше предвид кметската управа? За зала "Дунав" бяха предвидени 6-7 млн. лева. Идете да я видите и преценете дали там трябва да бъде вложена такава сума. Отговорът на държавата е Колодрумът, за който целево са осигурени 12 млн. лева. Проектът за залата за около 10 000 зрители ще стартира до октомври. Обещанието на премиера Бойко Борисов е след завършването є тя да бъде предоставена за управление на община - Пловдив. Наскоро с министъра на спорта Свилен Нейков и представителите на Колоездачното дружество уточнихме линейния график за изпълнение на този проект и смятам, че още преди изборите там ще се възобновят строителните работи. Пловдив ще има втора по големина зала в страната, което е много важно за нас.

- Защо не позволихте на общината да преасфалтира разбитите улици?

- Това беше едно популистко говорене от страна на местната власт в продължение на четири години. В проекта, представен пред ЕБВР, не бяха включени тротоарите, осветлението, нямаше схема на подземния кадастър, липсваха съгласувателни процедури с В и К - ЕООД и кабелни оператори. Без спазването на тези правила кредитният ресурс на Пловдив щеше да бъде изсмукан без съществен ефект. Улиците щяха да бъдат асфалтирани, а след това пак щеше да се наложи да ги разкопават заради подмяна на подземната инфраструктура. Лихвените проценти, представени от община Пловдив, също не отговаряха на реалността. С два заема - стария от 50 милиона и новия от 30 милиона щяхме да затворим за години напред възможностите на Пловдив за много по-важни кредити. Ние смятаме, че с добра управленска програма, която ГЕРБ ще направи за следващите четири години, ще можем да подобрим състоянието на вътрешнокварталните улици, без да теглим заем.

- Как ще го направите с мизерен бюджет от 180 млн. лева?

- Много е важно как се разходват средствата на пловдивчани и на какви приходи разчита една община. В момента ние обсъждаме бюджета за 2012 г., защото когато през ноември ГЕРБ влезе в управление, ние трябва да знаем точно какво ще правим. Един от проблемите на Пловдив е, че парите на данъкоплатците не се използват целесъобразно, а градската управа не умее да набавя средства, особено по европроекти. За нас е важно да има стотици проекти, но предполагам, че след изборите ще заварим в общината един-два. Ако бях кмет на Пловдив четири години и накрая на мандата имах такава равносметка, щеше да ме хване срам. Това не е нивото на Пловдив, а на Каспичан. Бедата е, че кметът на Пловдив разчита основно на приходи от данъци и компенсации от софийския боклук. Това са двете теми, които непрекъснато се коментират в нашата община, вместо да се говори за приходи от туристическа и икономическа дейност на общината. За нас е важно в следващия мандат да се предприемат всички мерки, които да доведат до икономически ръст на Пловдив - да има по-богати фирми и хора.

Totev_Traikov_Imperial- Как ще стане това в рамките на един град, след като ГЕРБ не успя да издърпа нагоре икономиката в държавата?

- Някои градове са успели да го постигнат - Стара Загора, София, Варна, Бургас. Но не и Пловдив за съжаление.

- Вярно ли е, че ако изберем кмет от ГЕРБ, правителството ще дава пари на Пловдив. Ако пък не, общината ще продължава да си затяга колана?

- Това е криворазбрана теза. За нас е много важно този, който ще управлява Пловдив, да има добра комуникация с всички държавни институции, с министрите и министър-председателя, с максимално широк кръг от народни представители. Конструктивните отношения и синхрон на работа с правителството са само от полза за града, защото тогава Пловдив ще може да се развива пълноценно. Така, без оглед на партийна принадлежност, нашите министри работят с общините като Смолян и Благоевград. Много е важно кметът на Пловдив да бъде подкрепен от силно лоби в парламента, каквото има ГЕРБ.

- Като пловдивчанин не ви ли е яд, че Симеон Дянков така и не преведе 21 млн. лева на Пловдив за софийския боклук?

- Симеон Дянков е един от най-силните финансови министри в Европа и най-вероятно тази оценка ще бъде дадена в края на мандата. Изцяло подкрепям неговите управленски умения. Той спря 30-милионния заем основателно, защото в Пловдив има достатъчно други, много по-големи проблеми, към които трябва да бъде насочен кредитният ресурс на общината.

- За какво вие бихте взели заем, ако управлявате града?

- Във всички оперативни програма, по които ще кандидатстваме с проекти през следващите години, трябва да участваме с 15 процента съфинансиране. При проекти за 180 млн. лева, спечелени от община Бургас, става дума за 25 млн. лева собствени средства. Категоричната позиция на ГЕРБ е, че  кредити трябва да се ползват за големи обекти, които да донесат икономически дивидент на града и да подобрят значително качеството на живота на хората. Например, важно е да се реши проблемът с жп линията, която минава по Пещерско шосе. Пловдив има нужда от още един нов мост над Марица за връзка с Голямоконарско шосе. За да се промени състоянието на Стария град, са необходими огромни средства и те биха могли да дойдат от инвестиционен заем. Говорим за Източната порта, която може да стане уникална атракция за туристите, но за експонирането на този паметник на културата трябват много пари.

- Така и не ми отговорихте ще получи ли Пловдив най-после обещаните от правителството 21 млн. лева за софийския боклук?

- С тази тема популистки се спекулира. Парите, договорени за първите 200 000 тона бали, бяха превеждани в продължение на четири-пет години, включително и за бул. "България". Нашето правителство управлява само две години и регулярно извършва плащания, доколкото това позволява бюджетът. Наскоро бяха отпуснати пари за осветлението на стадион "Локомотив", за реконструкцията на "Ботев", за информационното табло на Гребния канал.

Държавата даде 500 000 лева за европейското първенство по гребане в Пловдив, а до септември ще отпусне още 250 000. До края на годината ще има поне още две плащания. В тази тежка криза правителството прави свръх възможното, за да помага на общините, но и самите общини трябва да са по-активни.

- Добре ли работиха четиримата районни кметове от ГЕРБ?

- Всички районни кметове се движеха в рамката, която им определяше община Пловдив. Финансовият ресурс, с която те разполагаха, беше различен и твърде ограничен. Проблемът, който наблюдавахме повече от две години, е в това, че те не бяха екип с кмета на града и Общинския съвет. От страна на общината имаше неглижиране и неуважение спрямо районните кметове. Надявам се, че  в следващия мандат ще работим в пълен синхрон, с подготвени и компетентни кадри в екипа, а не както в сегашното управление - 13 заместници да се сменят за четири години. Основните фигури ще бъдат обявени преди изборите.

- Социолозите не дават категоричен отговор кой ще спечели изборите в Пловдив. Не ви ли е страх, че ще ги загубите тази битка?

- Настроен съм изключително позитивно за предстоящите избори. ГЕРБ активно присъства в обществения живот на града, политиката на нашата партия се приема положително и аз смятам, че имаме реален шанс да спечелим още на първия тур в Пловдив.