Вие сте тук: Начало Медии Иван Тотев: Славчо Атанасов не участва в дебати, защото не е човекът който взима решенията в Пловдив

Иван Тотев: Славчо Атанасов не участва в дебати, защото не е човекът който взима решенията в Пловдив

Ние вече градим Пловдив с възможностите, които има държавното управление, декларира Иван Тотев, кандидат от ГЕРБ за кмет на Пловдив, в предаването "Под лупа" на ТВ "Европа".

Ние вече градим Пловдив с възможностите, които има държавното управление, декларира Иван Тотев, кандидат от ГЕРБ за кмет на Пловдив, по време на гостуването си в предаването "Под лупа" на ТВ "Европа". Той подробно анализира ситуацията в управлението на града и обоснова промяната в отношението на управляващата партия към настоящия кмет Славчо Атанасов.

ИНТЕРВЮ НА АНИ БАЛДЖИЯН

- Г-н Тотев, кое е първото нещо, което ще направите, ако станете кмет? Вашето мото на кампанията е „Да градим Пловдив”.

- Да, мото на ГЕРБ е „Градим България”, а моето е „Градим Пловдив”. Ние вече градим Пловдив с възможностите, които има държавното управление, това са много значими за град Пловдив обекти, но това, което ще последва след местните избори, е едно запознаване със състоянието на община Пловдив, защото към настоящия момент ние сме в една предизборна кампания, в която трябва да коментираме основно състоянието на общината. Нямаме ясна представа и нито един от кандидатите няма ясна представа какво е точно финансовото състояние на община Пловдив, какво е нивото на задлъжнялост на общината. Това, което е много важно, и това, за което ние вече се подготвяме, е в първите няколко седмици от новия мандат ние ще трябва да подготвим бюджета за 2012 г., тъй като това е инструментът, който показва по какъв начин ще се развива Пловдив през следващата година. Досега ние също работим в тази посока, имаме конкретни идеи и предложения, но дали те ще се материализират в реални дейности, можем да кажем в първите дни от мандата. За мен е обезпокоителна информацията, която имаме, но все пак на този етап по-скоро трябва да изчакаме първите дни от мандата. Бюджет 2012 е номер едно като цел и тема, която трябва да бъде коментирана в първите дни след новия мандат.

- Защо казвате, че няма информация?

- Най-интересното е, че в тази предизборна кампания ние не виждаме активното участие на кмета на Пловдив. Все пак той е човекът, който трябва да отговори на всички тези въпроси, които изникват в обществеността относно тези 4 години, които той управлява Пловдив. Така че неговата липса на дебата до голяма степен дава тази неяснота какво е състоянието на община Пловдив. Информацията, която може да бъде взета публично, не е чак толкова много. Това е една от най-капсулираните общини в България. Не случайно ние получавахме информация за една наистина финансово много стабилна и законосъобразна община, но вие знаете, само преди няколко седмици имахме доклад на Сметната палата, който е вече в прокуратурата, който е с десетки нарушения на кмета Атанасов.

- Каква е оценката, която давате на сегашното управление?

- Оценката категорично не е тази, която считахме, че трябва да имаме от погледа на 2007 г., тъй като ние подкрепихме този кмет за този четиригодишен мандат. С предателството, което той направи през първата година, няма как оценката в политически план да бъде позитивна, тя е една изключително негативна политическа оценка, тъй като показва хамелeонщината на хората, които трябва да се задържат на власт, без значение какво биха предали - принципите си, тези, които са ги подкрепили... това наблюдавахме в Пловдив. Към настоящия момент в Пловдив никой не може да каже кой наблюдава града. Ние знаем, че има статукво, което управлява града, има определени хора, които вземат управленските решения, но те нямат политически оттенък, те нямат партии. Ние нямаме ясна политическа линия на управление в Пловдив, тъй като нямаме ясни политически субекти на управление в Пловдив.

- Как си обяснявате това бягство от дебат и нежелание да говориш пред пловдивчани?

- Изводът, който можем да си направим, е, че кметът Атанасов не е човекът, който взема управленските решения, защото, ако това беше така, той щеше да бъде човекът, който може да даде тези отговори.

- А кой взема управленските решения?

- Най-интересното е, че Пловдив се управлява през последните 3 години от един политически съвет. Хората, които участват в този политически съвет, който обществеността не познава. Ние виждаме през този мандат колко пъти кметът на Пловдив заявява дадена позиция по определен проблем, след това този съвет взема друга позиция, общинският съвет, подкрепен от хората, които са представители на този политически съвет, в общинския съвет вземат други решения и ние виждаме един цирк как общинският съвет бламира кмета Атанасов. Това всичко е един модел на управление, като целта е той да бъде приложен през следващия мандат. Вие виждате, че Атанасов е кандидат за кмет, двама от неговите заместници са кандидати за кметове на Пловдив, представители на управляващата коалиция като районни кметове са кандидати за кметове на Пловдив. Така че има голямо ветрило, което се е отворило срещу ГЕРБ, но пък целта на ГЕРБ е наистина стабилно управление на Пловдив, максимален брой общински съветници, които да гарантират политическото управление на Пловдив, да дадат свобода и възможности на кмета на Пловдив да не престъпва своите принципи и да влиза в една форма на коалиция, която не е най-добрият модел на управление на Пловдив.

- Славчо Атанасов непрекъснато даваше да се разбере, че държавата не е добре настроена към Пловдив. Вие, като представител на държавата доскоро, вече в отпуск, кажете, има ли такова нещо?

- Мога да ви кажа какво държавата направи за Пловдив. Най-големите инфраструктурни обекти в Пловдив са държавна дейност и най-интересното е, че голяма част от тези обекти са стартирали като съвместни обекти между община Пловдив и държавата. В момента, в който Атанасов предава ГЕРБ и тръгва да управлява с БСП в Пловдив, той абдикира от управлението на всеки един от тези големи проекти. Давам пример – надлезът „Скобелева майка” – най-големият инфраструктурен проект в момента в Пловдив, досега са изразходвани 9 млн. лева от бюджета на пътната агенция. Финансирането трябвало да бъде 50 на 50. Впоследствие Атанасов и община Пловдив отказват да финансират този обект. Въпреки всичко, по инициатива на областната администрация и на мен, лично с разпореждането на премиера пътната агенция отделя 100% от средствата за стартиране и изпълнение на този обект. Втори обект – изпълнение на проекта за римския стадион – може би най-знаковият обект за Пловдив. Обектът е стартирал също със съвместно участие, но община Пловдив отказва да участва в този обект. По разпореждане на премиера Борисов с подкрепата на Симеон Дянков бяха отпуснати целево средства от републиканския бюджет 850 хил. лева за стартиране на този проект. Другият подобен пример е летище „Пловдив”. Единствено за летище „Пловдив” в цялата страна с решение на МС се намалят летищните такси, което дава възможност това летище да бъде център на нискотарифната авиация в България – имаме редовни полети до Милано и Лондон за под 30 евро. В момента община Пловдив води политика на конфронтиране с държавата. Вместо да се занимава с подобряване на инфраструктурата, община Пловдив уволнява министъра на финансите и областния управител на Пловдив.

- Вие имате много добра програма за културния туризъм и вече я осъществявате. Кажете ни какво можете да направите още в тази връзка?

- Най-важното е, че ние не чакаме да поемем управлението на Пловдив, за да можем да реализираме своята програма. Преди няколко дена проведохме най-значимото културно събитие на годината - „Sounds of the ages”, в което участваха над 4 хил. човека, от които над 3 хил. не бяха от Пловдив. Това е една ниша, която Пловдив може да използва и той трябва да я използва. Това културно-историческо наследство, което имаме, то трябва да живее и да носи икономически дивиденти на Пловдив. Трябва да направим така, че миналото на Пловдив да работи за неговото бъдеще. Културният календар е нещо много важно.

- В какво състояние е Старият град и какво ще направите там?

- С голямата подкрепа на премиера Борисов ние успяхме през тази година да доведем в Пловдив и в Стария град хора от най-високо световно ниво – например, генералния секретар на ООН Бан Ки Муун, министър-председателя на Корея, и това ни дава самочувствие за това, което имаме. Трябва да променим обаче цялата концепция на управлението на Стария град. Има обекти, които не се поддържат, защото не са на никой. Един знаков обект, какъвто е Одеонът – неговата собственост не можем да изчистим повече от една година. Държавата има воля да го предостави на община Пловдив, а от общината не са извършени необходимите действия да го поемат като собственици. Загубихме много важен проект за Пловдив и Стария град – 6 млн. финансиране по оперативна програма „Регионално развитие”. И това не е единственият загубен проект за Пловдив. Първият изпусна срока за подаване на документите с 16 минути, а вторият – с 8 минути.

Пълен запис на предаването може да видите тук: Иван Тотев: Славчо Атанасов не участва в дебати, защото не е човекът който взима решенията в Пловдив