Вие сте тук: Начало Медии Иван Тотев: Само хора с черни очила не виждат, че Пловдив се променя

Иван Тотев: Само хора с черни очила не виждат, че Пловдив се променя

Интервю на кмета на Пловдив пред вестник "24 часа", автор: Радко Паунов

- Г-н Тотев, след дни навършвате година като кмет на Пловдив. Какво ще отчетете пред съгражданите си?

- За тази една година Пловдив видимо се промени. И това се вижда не само от хората, но и от световните медии като "Ню йорк таймс" и немския в. "Хамбургер Абендблат". Тяхната оценка е важна. Мисля, че вдигнахме летвата високо.

- Но по-важна е оценката на пловдивчани. Какво виждат те?


- Безпрецедентни ремонти в целия град. Само за година преасфалтирахме основните булеварди, това продължава и сега. През декември като теглим чертата, ще видим, че сме положили 1 млн. квадратни метра нова настилка. Това е без аналог в последните години.

- От тези ремонти на хората им се изправят косите - трудно се придвижват до работните места. Кога ще свършат?

- Тези ремонти ще продължат още 3 години. Казвам го, за да успокоя пловдивчани. Нали искаха промяна? Ето, правим я. Развитието на града няма как да стане без хубави пътища. Вторият ни приоритет е опазване и развитие на културно-историческото наследство. Само един от обектите, който нашите археолозите разкопават, е с площ 20 декара. За сравнение ларгото в София е 16 дка. Вижте за каква мащабност става въпрос.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1600961

- Вие се хвалите, но бившият кмет Славчо Атанасов ви писа наскоро двойка и пита къде е обещаният златен дъжд в Пловдив?

- Работата на опозицията е да критикува. Но когато тя е с черни очила и не вижда промените, говори лошо за нея. За мен по-важно е мнението на обикновените граждани. Ако Атанасов беше добър кмет, щяха да го преизберат.

- А златният дъжд?

- Той не вижда ли, че т.г. общината влага в строителство 11 млн. лева? А догодина сумата ще е в пъти повече. Като кмет Атанасов не е сънувал такива пари.

- Колко?

- Капиталовата ни програма ще е за над 30 млн. лева. Имаме много спечелени проекти. Само единият от тях - за енергийна ефективност, е на стойност 10 млн. лева. Договорили сме от програма "Флаг" 10 млн. лева за инфраструктура. Спечелили сме проект за зелена градска среда за 6 млн. лева. Ще стартираме разширението на бул. "Васил Априлов" и Голямоконарско шосе. За двете отсечки инвестицията е 15 млн. лева. Проектите, които започваме догодина, са на стойност 100 млн. лева.

- Обявихте, че смъквате такса смет за фирмите, но намалението е много малко - от 5,5 на 5,3 промила. Защо?

- Това намаление ще коства на бюджета 500 000 лева. Напрактика с тези пари подпомагаме бизнеса.

- Не можеше ли с повече?


- Имайте предвид, че т.г. таксата, която плащаме на РИОСВ за тон отпадък, скача от 9 на 15 лева. На този фон ние намаляме налога към фирмите. Нормалното е да увеличим такса смет, а ние я смъкваме.

- Да не завишите промилите за гражданите?


- Правят се разчети. В годините тази такса ще върви нагоре. Основните данъци в града ще се повишават.

- Защо?

- Налага се да плащаме обезщетения по дела, завещани от предходните управления. Например за реконструкцията на бул. "Руски" общината е осъдена да плати 2,2 млн. лева от изпълнителя. Отделно имаме да плащаме 600 000 лихви към "Пътинженеринг" по заема, изтеглен от д-р Иван Чомаков. Това са 3 млн. лева, които трябва да извадим кеш отнякъде, за да разплатим предишни задължения.

- Кои местни данъци възнамерявате да вдигате?


- Данъкът за автомобили. Той ще скочи между 15 и 40% в зависимост от класа на дадената кола.

- Няма ли да ви намразят хората и да почнат да ви пишат писма както на Дянков?

- По-важно е хората да знаят къде им отиват парите. Общината води силна социална политика, която изисква големи средства. Субсидираме детските градини и млечните кухни с 11,5 млн. лева. Тези пари идват от данъците за сгради и автомобили. Градският транспорт го дотираме с 5 млн. лева.

- Догодина по това време какво ще могат да видят пловдивчани като придобивки?


- Тази година видяха обновения Римски стадион, започналите разкопки и мащабните преасфалтирания. Догодина ще видят добри паркове, тъй като подменяме поливните системи. През 2013-а ще има и нови спирки. Строителството на втория гребен канал започва, проектираме и шести мост над Марица.

- Какъв ще е бюджетът на Пловдив догодина?


- По-голям от тазгодишният поне с 20 млн. лева. Ще е около 230-240 милиона.

- Но София разполага с 1,2 млрд. лева?


- Двата града са несравними. Столицата прибира 520 млн. лева от местни приходи. На фона на мащабите й ние сме по-добре по това перо.