Вие сте тук: Начало Медии Иван Тотев с цифри срещу черния пиар

Иван Тотев с цифри срещу черния пиар

Пловдив е с най-високия възможен за община кредитен рейтинг в държавата, какво казват кандидат-кметовете Х, няма никакво значение

- Г-н Тотев, какъв ще е трендът на бюджета на Пловдив в следващия ви мандат?
- За 2016-та бюджетът се мисли от месец и на мен вече ми е ясен какъв ще е и какви проекти ще реализираме в новата капиталова програма на общината. Голяма част от проектите са в две бюджетни години и в момента са стартирани. В бюджетната рамка местните приходи ще са колкото тази година – около 115 млн. лв. Всяка година в този мандат ние увеличавахме местните приходи с по 5-6 млн от 2012-та.
- Ще се увеличават ли данъците?
- Любимата теза на опозицията, която чуваме. Искам да ви кажа, че увеличението на данъците, което беше еднократно за целия мандат и то през 2012-та, доведе до не повече от 3-4 млн. лв. ръст. Всичко друго са средства, които общината привлича, първо, с по-добра събираемост, второ – с много повече услуги, които предлага като разширяване на зоните с маси за открито сервиране, събираемост на приходите от реклами.
Като влязох в общината сигурно имаше към 500-600 хиляди лева приходи от билбордове несъбрани. В момента, мисля, че сме стигнали един оптимален вариант от 115 млн. местни приходи, който ще бъде задържан поне през 2016-та. За ръст можем да говорим през 2017-та. Но това ще е ръст на приходи на общината от нови услуги, като посещения в зоопарка например.
Заявявам категорично – не се предвижда увеличаване на данъците. Ние сме стигнали оптималното за Пловдив ниво. Оттук нататък моето виждане е да се разширява кръга на предоставяните услуги – т.нар. косвени приходи.
- А републиканското финансиране?
- Всяка година община Пловдив в нашия мандат отива с готови проекти за държавно финансиране. Това е изключително важно. Всяка бюджетна година даваме нови готови проекти на правителството, защитаваме ги като важни за Пловдив – както беше със Зоологическата градина.
Ето ви пример – въпреки, че сме осигурили от бюджета на общината средства за първия етап от реконструкцията на бул. Васил Априлов, 7 млн., това ще е един от проектите, който ще представим на финансовия министър – с проведена процедура по Закона за обществените поръчки, избран изпълнител и осигурено общинско финансиране, но този проект заслужава внимание и подкрепа от държавата, тъй като е мащабен. Така, че този проект със сигурност ще бъде представен на вниманието на правителството.
- Другите големи проекти на Иван Тотев в новия мандат.
- Завършването на Околовръстния път между Асеновградско и Ягодовско шосе. В момента община Пловдив е подала документи за строително разрешение, но там строителството ще е от държавата, тъй като е републикански път. Ние като община ще движим този проект, но финансирането ще е държавно. Както примерно е с пробива на бул. В. Априлов под Централна гара. Това са средства по Оперативна програма Транспорт, те не минават през общината, но реално ползата е за града.
Така, че има две нива за лобиране за Пловдив – едното е прякото за общински проекти, второто е косвено: за проекти на някои институции като Национална агенция Пътна инфрастрктура или БДЖ, които обаче се изпълняват на територията на община Пловдив. Околовръстният път е такъв проект, пробива под Централна гара, повдигането на жп линията на бул. Копривщица, където пък лобираме за Министерството на транспорта.
- Кой ще е топпроектът на мандат 2015-2019?
- Най-големият инфраструктурен проект, който ще се изпълнява в няколко бюджетни години, е Голямоконарско шосе. В момента върви процедура по издаване на строително разрешение, предполагам, че Областният експертен съвет ще се произнесе до края на ноември и веднага започваме сондажите с правителството на ГЕРБ. Мисля, че Голямоконарско ще се работи 3 бюджетни години, индикативната стойност на проекта е 50 млн. лева. В проекта влизат и развръзките към Индустриалната зона. Това не е просто междуградски път, в него е включена цялата комуникация за една градска артерия – канализация, кабелни мрежи, газ, ток, дори Топлофикация иска да мине там. Така, че правим комплексен проект, чрез който цялата Индустриална зона ще бъде обслужвана от град Пловдив, практически ще мине към града.
С реализирането на проекта ще пуснем градския транспорт до Радиново. В момента там няма места за обръщане, например, което е проблем, тъй като изискванията за обратен завой са специални. Ще има три кръгови кръстовища по Голямоконарско.
Така че още в началото на 2016-та започваме и с подкрепата на нашите пловдивски депутати и депутатите на ГЕРБ от областта силно лобиране за проектите по програма Транспорт – пробива под гарата, жп линията на бул. Копривщица, бул. Васил Априлов – директно финансиране, Околовръстния път за Агенция пътна инфраструктура. Само стойността на Околовръстния път ще е 18 млн. лева. Голямоконарско ще отиде към 50 млн. Виждате за какви средства става дума – извън местния бюджет на Пловдив, но в полза именно на града.
- Малко повече за магистралата Голямоконарско шосе.
- То ще започва с 6 ленти от Пловдив, после става 4 ленти. Целият път е над 10 километра, като в тях влизат и развръзките към прелеза на Царацово, две кръгови – до станцията на ЕВН. Искаме да обхванем в проекта връзка с новия американски завод, и отделно развръзки съм офисите на Мерцедес, Хюндай – изобщо връзки до всички предприятия в Икономическата зона. При защитаването на такива мащабни проекти трябва да има сериозна мотивировка с какво допринасят те за развитието – икономическо, социално, на Пловдив и региона.
Естествено, трябва да има и чуваемост от другата страна. Тъй като аз си спомням добре какво беше по времето на Орешарски със спрения строеж на Спортната зала. Изобщо не можеш да бъдеш чут. Така, че мога да кажа – мога да отида там, където да бъде чут гласа на Пловдив. Разбира се, че с министър председателя Бойко Борисов се работи много по-лесно, много по-ефикасно.
- Друга любима тема на опозицията срещу вас са заемите на Пловдив, включително 30-милионния, с който вече започна строежа на първия обект – реконструкцията на Коматевско шосе. Как стои въпросът със заемите и с изплащането им в следващия мандат?
- По-скоро въпросът би следвало да се формулира какво е финансовото състояние на община Пловдив. Това е голямата тема. Няма никакво значение какви заеми имаш, ако финансовото ти състояние позволява, първо, да ги плащаш без проблем и, второ, да имаш ресурс за още развитие. Финансовото състояние на община Пловдив е най-доброто за последните 25 години! Няма момент в историята на Пловдив през този четвърт век, в който да е имало повече пари в бюджета и още по-важно – такава стабилност на бюджета. Изключение са само година и половина от управлението на д-р Иван Чомаков, когато имаше огромни пари от имотни сделки. В една от неговите 8 години управление проекто бюджетът е бил дори над 260 млн. лева. Това са приходи, които не можеш дори да разходваш и не са нормални бюджетни години, не показват устойчивост, например, а са бум – от продажби.
Ако изключим тази аномалия, община Пловдив никога не е разполагала с повече средства от сега, с повече стабилност и устойчивост, което се отчита и в най-високия възможен кредитен рейтинг – равен само с този на София. Ще ви кажа – през последните четири години, първо, всяка година увеличаваме бюджета на Пловдив, като само веднъж са двигани данъци – 2012-та.
Ако видите бюджета за 2013-та – той е повече от 2012-та, 2014-та е по-голям от 2013-та, 2015-та е повече от 2014-та. И говоря само за местни приходи, не броя държавните субсидии.
Второ, начинът на планиране на бюджета! За всичките 4 години от мандата имаме грешка в размер на 1 процент от прогнозния бюджет, която грешка е в посока преизпълнение, а не обратното. 1% грешка в местни приходи от порядъка на 115 милиона е уникално постижение. Изключително точни бюджетни прогнози – това са финансовите ни рамки за всяка година от настоящия мандат.
Ще дам сравнение за пловдивчани, нека го прочетат и от опозицията. 2011-та година между прогноза и изпълнение на бюджет имаше над 10% разлика. 10% вътре при Славчо! Това при около 90 млн. бюджет местни приходи, това са 9 млн. лева. 9 милиона неизпълнение!
- Какво става с тези 9 милиона?
- Или не се изпълняват заложени разходи, или се прехвърлят плащания в следващата бюджетна година.
- Т.е. вие сте ги поели?
- 2012-та изплащахме задълженията, които не са били покрити заради тази разлика надолу в прогнозираните приходи. Други намерения на общината от времето на Атанасов просто не са реализирани.
- Казахте, че Пловдив има най-високият кредитен рейтинг.
- От 4 години поддържаме най-високия кредитен рейтинг „BB+, стабилна перспектива" – равен със София. Стандарт енд Пуърс ни дава най-високия възможен за България кредитен рейтинг. Това, подчертавам, е най-високото възможно ниво за българска община. Пловдив и София – това е оценката!
- Каква е ползата от най-високия кредитен рейтинг за Пловдив?
- Той ни дава достъп до евтин финансов ресурс. Простичко казано, ако отидеш да вземеш кредит от банка, лихвата ти зависи от кредитния рейтинг на общината. Колкото е по-висок, толкова лихвата е по-ниска. Проектът с Европейската банка за възстановяване и развитие е при най-ниската възможна лихва за община – 2,65%. За сравнение лихвите на желания от предишното управление заем от ЕБВР бяха с нива 4,6% + 6 месечния EURIBOR. Разликата е очевидна.
Всеки би искал да тегли кредит при такава лихва, тя инфлацията е по-голяма. ЕБВР казва, Пловдив не е рискова община, Стандарт енд Пуърс казва, че тази община не е рискова, а какво казва кандидатът за кмет Х, няма никакво значение.
- Я обяснете малко повече за кандидат-кметовете Х...
- По закон общините могат да теглят кредит до 15% от размера на местните си бюджети. 15 на сто от 115 милиона местни приходи, това прави около 17 млн. лв. на година – толкова кредити имаме право да теглим и обслужваме годишно! В момента община Пловдив обслужва кредити за около 5 милиона лева. 3,5 пъти по-малко от позволеното!
- Кои са тези кредити?
- 50-милионния заем от времето на кмета Иван Чомаков. Той е до 2021 г., но намаля. Вече лихва + главница е около 5,4 млн. на година. Имаме няколко ESCO договора от мандата на Славчо Атанасов, които изплащаме. В нашия мандат имаме договори към фонд ФЛАГ за Цар Симеоновата градина и той е 1,4 млн. лева само, като лихвата там 1,3%! ФЛАГ е държавен финансов инструмент, когато вземем договор по ФЛАГ – лихвата е 1,3! Никакви такси за обслужване. Имаме и 2,5 млн. за Транспортния проект със същата лихва. През този мандат община Пловдив взима най-евтините пари. Лихва 1,3 по ФЛАГ, лихва 2,65 от ЕБВР. Повтарям, заемите, които община Пловдив е взела през този мандат са: от ФЛАГ при лихва 1,3% и ЕБВР – 2,65%.
Още веднъж категорично искам да заявя, че финансовото състояние на община Пловдив е стабилно и това се оценява и от международните институции.

Интервю на Антон Баев, Пловдив-Онлайн