Вие сте тук: Начало Медии Иван Тотев представи програмата си за култура и туризъм пред артдейци

Иван Тотев представи програмата си за култура и туризъм пред артдейци

Георги Линков, вестник "Марица" Уникален подземен музей около Форума привлича хиляди туристи в града, след краха на Славчо Атанасов за проекта “Небеттепе” Иван Тотев в спасителна акция

Георги Линков, вестник "Марица"

Областният управител и кандидат на ГЕРБ за кмет на Пловдив Иван Тотев представи управленската си програма за култура и туризъм препълнената зала “Съединение” на Историческия музей. На презентацията и дискусията присъстваха заместник-министърът на културата Тодор Чобанов и на много личности, дълбоко свързани с културата на града.
Много от директорите и собствениците на музеи и галерии изказаха теза, че в Пловдив през последните години културата е изтикан в ъгъла и никой не милее за “магията” на града, която е изчезнала заедно със своите големи художници, писатели и други културни дейци.
В началото беше направен анализ на моментното състояние в тази област, а именно драстично намаление на средствата за култура в мандата на Славчо Атанасов, свиване и хаос в културния календар, прекъсване на традиционни събития като международния фолклорен фестивал, провал до момента на подготовката на Пловдив за културна столица на Европа, липса на необходима инфраструктура за сценични изкуства, липса на реклама, на ясна общинска политика по отношение на уникалното наследство на града, провал на изключително важни за Пловдив проекти като този за Небеттебе и за културни иновации заради закъснение, лошото състояние на Стария град.

Поставихме си много амбициозни задачи за следващия мандат, но за нас най-важната и първа задача е диалогът с хората, които правят културата в Пловдив, хората, които олицетворяват културния живот на града ни, заяви Иван Тотев.  Той допълни, че ще бъде формирана изцяло нова политика по отношение на културата, реално ангажиране с проблемите и реална подкрепа на културните институции и на хората, занимаващи се с култура.

За мен е много важно наследството на Пловдив да започне да работи за нас, подчерта Иван Тотев. Сред останалите приоритети се очертаха изработването на единен културен календар година напред във времето, съчетаване на културни събития.  Нещата, които правим в сферата на културата, ги разглеждаме като една инвестиция, която до известна степен да има възвръщаемост, допълни кандидатът на ГЕРБ за кмет.
В Програмата са набелязани и мерки за завръщането на Пловдив в надпреварата за културна столица на Европа, подготовка за кандидатстване на града за кандидатстване за ЮНЕСКО в категорията “Културен ландшафт”. След краха на община Пловдив с проекта за 6 млн.  евро за Небеттепе, още отсега Иван Тотев е започнал работа по други програми и е стартирал преговори за международна подкрепа за близо 2 млн.  евро, които да се вложат на Небеттепе.  “Има още много работа по културното съживяване на Пловдив, а най-спешният пациент е Небеттепе, защото състоянието му се влошава и се руши.  И след 10-20 години можем само да го гледаме на архивни снимки”, заяви зам.-министърът по култура Тодор Чобанов.  Иван Тотев разкри, че скоро ще стартират разкопки на Небеттепе, където е кафето.

Той допълни, че всеки един архитектурен или исторически паметник, собственост на община Пловдив, ще бъде регистриран като запазена марка и неговото използване ще носи икономически дивиденти.  “Водим разговори с Министерството на културата да прехвърлим собствеността на всички архитектурни паметници - от държавни да станат общински.  Това го правим, за да печели Пловдив от обектите, защото дори един билет, продаден от Античния театър, отива в републиканския бюджет”, каза Иван Тотев. За първи път за повече от 30 години община Пловдив ще инвестира средства за археологически разкопки съвместно с Министерството на културата.

Цялостно проектиране на Централния площад с археологията под него, възстановяване на историческите паметници, възвръщане блясъка на Стария Пловдив и нов модел на управление, стимулиране на музеите, на културни прояви на открито и нестандартни открити пространства също са заложени в програмата. “Работим по една идея за създаването на подземен архитектурен музей на Пловдив, за да направим разликата с другите европейски градове, които развиват културен туризъм. Такъв има само в Краков и е струвал 12 млн. евро.  Ще разкрием частите под Пощата и паркинга пред хотел “Тримонциум”, дори да се свържат Одеонът и Форумът. Този проект на две нива ще ни направи уникална туристическа дестинация”, разкри част от проекта кандидатът на ГЕРБ.

Трябва да засилим популяризирането на нашите дадености, да има единна интегрирана система за управление на туристическия продукт, да бъде развит единен портал за културно-историческото наследство, за фестивалите, за всичко това, което се случва в Пловдив.  Като пример Иван Тотев посочи регионалния портал “Южната врата на България”, който стартира като областен управител.

Важно е заедно с вас да възродим авторитета на Пловдив като културна столица. Конкретните идеи са кардинални и значими. Пловдив да управлява и да печели.

Според един от участниците в археологическите разкопки на Небеттепе спасителните дейности трябва да
започнат на комплекса.  “На Небеттепе се намира уникалната крепост Евмолпис и орфическият култов център. Трябва да се възстановят крепостната стена, стълбището, кулата и другите намерени обекти на хълма.

Най-интересно и за пловдивчани, и за  туристите ще бъде разкриване и експонирането на светилището на Орфей”, каза археологът. След това думата взе издателката Божана Апостолова, според която трябва да се върне магията на Пловдив с личностите на града, на която се възхищавали другите хора. “Обърнете внимание на художниците, писателите и другите културни дейци - те са тази изгубена магия.

Трябва да накарате хората да влизат в галериите и да купуват картини, защото Пловдив е известен със своите талантливи художници.”, каза Апостолова.  Тя изтъкна, че в града нищо не се прави за културата. “Срамувам се от недоразумението - селската труженичка, която беше назначена за зам.-кмет по култура. Не знам защо беше сложена.Тя не уважава културните дейци на Пловдив и не направи нищо за културата в града”, каза още издателката.

Много хубава оценка направихте за управлението на Славчо Атанасов, обърна се към Божана Апостолова Иван Тотев.  Мога да ви обещая, че ние имаме програма и волята нещата в културата да тръгнат. Не ми става приятно, когато дойде премиерът на Австрия, че освен в галерия “Филипополис” няма къде да го заведа, защото състоянието на Стария град е ужасно.  Това се повтори няколко пъти и с Бан Ки-Мун, и с корейския премиер Хуанг Шик. Когато променим Античния театър, Небеттепе и останалата част в Стария град, тогава ще дойдат и туристите, от които ще се печели”, отговори Иван Тотев.

Директорът на градска художествена галерия Красимир Линков сподели, че Пловдив е град на художници и ще си остане такъв. “Съгласен съм с Божана Апостолова, че наистина ние си имаме дадености, но липсва хора, които да се занимават с култура. В нашата сфера сме ние зависим страшно много от бюджета.
Относно дали ще има хора, които да посещават музеите и галериите, това зависи от концепцията за развитие на културата. Одобрявам създаването на бранд на архитектурните паметници.  Никой няма да влезе в една галерия, ако не знае кои авторите са представени в нея”, каза Красимир Линков.  Той даде за пример Музея на ранния Пикасо в Барселона.  “Едва 10 процента от хората, които го посещават, са ценители.  Другите просто са посетили мястото, защото са чули за Пикасо и трябва да го посетят”, каза той.
“Затова Пловдив трябва да популяризира своите дадености, а парите ще дойдат след 5-6 години.
Пловдив има специален дух, който трябва да се съхрани”, каза директорът на Художествената галерия.