Вие сте тук: Начало Медии Иван Тотев: Подготвяме международен конкурс за нови Пеещи фонтани

Иван Тотев: Подготвяме международен конкурс за нови Пеещи фонтани

Разширяваме бул. “Руски”, проектираме Голямоконарско шосе с четири платна и ще строим втория Гребен канал.

- Г-н Тотев, с какви добри новини ще зарадвате пловдивчани?

- Имаме големи планове и се надявам, че добри новини ще има през цялата година. Почти сме готови с бюджета и най-вероятно ще го гледаме на първата януарска сесия. Ще имаме малко повече средства в сравнение с 2011-та или около 200 млн. лева, защото такива са икономическите дадености. Освен 7,5 млн. лева, преведени в края на декември от правителството,  чакаме още 10 млн. лева от софийските бали и 15 милиона целеви за многофункционалната зала на “Колодрума”.  Основната разлика  с миналогодишния бюджет е, че залагаме сериозна сума за проектиране на инфраструктурни обекти, за които се говори от много години, но реалното им изпълнение не е започнато.

- Кои са те?

- Още в началото на годината ще завършим разширението на бул. “Руски” до моста на Герджика, където се получава тапа. Процедурите по отчуждаването на частни имоти от западната страна на булеварда са приключили, като дори открихме банкови сметки на името на собствениците и им преведохме 200 000 лева, така че този проблем е изцяло решен. Ще започнем и разширението на “Руски” в участъка от “6 септември” към ул. “Данаил Николаев”. Възложил съм на екипа да се проучи възможността за разширение на този булевард до “Гладстон”. На Коматевския възел ще направим още едно “ухо”, което ще даде възможност за левия завой от Коматевско шосе за “Хр. Смирненски”, за да не се ходи до гарата. Вече стартирахме процедурите за осветлението на стадион “Локомотив” и се надяваме най-късно до февруари да задействаме и процедурите по изграждане на осветлението плюс ремонта на стадион “Ботев”.  И двата проекта ще бъдат изпълнени през тази година. Поставили сме за цел в края на юли заедно с министър-председателя  Бойко Борисов  да направим първа копка на втория Гребен канал, което ще даде възможност Пловдив да бъде трайно в календара на гребните спортове и домакин на световни първенства.

- Колко ще струва на данъкоплатците това съоръжение?

- Смятаме до лятото да имаме готов проект и се ориентираме да го изградим за 2 - 3 млн. лева. Ще се опитаме заедно с министър Свилен Нейков да го финансираме от държавата, ако не стане, ще го направим със средства от общинския бюджет. Най-късно до февруари започваме проектиране на още един много важен инфраструктурен обект - Голямоконарско шосе. Този път от магистралата до Пловдив ще бъде с четири ленти. С Пътната агенция сме се разбрали за югоизточния обход и ще финансираме разширението на 4 ленти от “Скобелева майка”до Асеновградско шосе.

- На “Васил Априлов” е трагично. Ще разширявате ли този крайно тесен булевард?

- За “Васил Априлов” и “6-ти септември” ще бъдат подготвени проекти. За реконструкцията на бул. “6 септември” в отсечката от моста на Адата до Цариградско шосе можем да получим 50 процента финансиране от държавата, тъй като пътят е републикански. Бул. “Васил Априлов” е под въпрос за тази година, защото е общински и първо трябва да видим колко пари ще ни струва. Ще проектираме продължението на ул. “Проф. Цветан Лазаров” от “Тракия” през Лаута до  бул. “Санкт Петербург”. Ще започнем изпълнението, ако ни позволява бюджетът.

- Каква сума чакате от европейските проекти?

- Сумата ще бъде голяма. След като преработихме доста проекти, които бяха на косъм от провал, получаваме 6,5 млн. лева за Онкодиспансера и 2 млн. лева за детски ясли в “Източен”.  Тази година започваме Водния проект за 124 млн. лева, който беше баталясан, и транспортния за 44 м илиона, за който заслуга има министър Лиляна Павлова. Той със сигурност ще стартира наесен.

- Кой ще кърпи уличните дупки?

- Районните кметове ще имат средства за улиците, но няма да позволим да се изпълняват обществените поръчки, без да се спазват стандартите - примерно, за дебелина и якост на тротоарните плочки. За нас е важно комплексно да решаваме проблемите с вътрешнокварталните улици. Още през миналата година съм възложил на кмета на район “Северен” Ралю Ралев да определят едно каре и да възложим проектиране за реконструкция на пътища, тротоари, осветлението, като се предвидят всички подземни комуникации, включително и изграждане на общинска кабелна мрежа. Искаме да направим образцов малък квартал, който повече да не се разкопава и да бъде модел за целия град.

- Увеличихте таксите в детски градини и ясли, а дали ще строите нови забавачки?

- Тази година ще дадем най-много пари за детските градини и яслите. Вече имаме сключени договори за ремонти за близо 2 млн. лева и ще заложим в бюджета още 3 - 4 милиона, каквито пари не са давани поне в последните пет години. Завършваме през 2012 г. детска градина на ул. “Лъджене” в район “Централен”. За разширението на ОДЗ “Космонавт” в “Северен” и на ясли в Коматево имаме проекти, но ще се съобразяваме с бюджета. Иска ми се да заделим пари за ЦДГ “Чайка”, където вторият етаж не се използва. Важното е, че успяхме да спечелим проект на стойност около 2 млн. лева за нови ясли в “Източен”. С допълнителните 500 000 лева ще изградим и млечна кухня в “Изгрев”.

- Кога ще започне електронното записване в детските градини?

- Системата ще се внедрява от февруари и още от началото на лятото ще имаме възможност за електронно записване. Всички подадени молби си важат. Смятам, че системата ще бъде въведена от новата учебна година. Вече сме провели няколко срещи с различни фирми, които предлагат софтуер.

- Докъде стигна намерението ви за нов проект на Главната?

- Изпратихме писма до всички институции, включително до двете гилдии на архитектите и до Съюза на художниците с покана да участват в техническото задание за проектиране на главната улица от бившата книжарница до Марица. С този проект ще регламентираме строителството в централната градска част и ще променим визията на Главната.

- Какво є е лошото?

- Възрожденските сгради така са накичени с климатици, реклами и табели, че фасадите им не се виждат. Умишлено не говоря сега за Стария град, реката, тепетата и пл. “Централен”, защото на нас ни трябват около шест месеца, за да влезем в темата и да предложим конкретни решения. В момента се учим и четем. Но още през пролетта ще имаме сериозни реформи в предлагането на туристически продукт. До 15 март Пловдив ще кандидатства по оперативна програма “Регионално развитие” за проектиране на концепция за развитие на туризма на стойност до 500 000 лева. През април предвиждаме пътуване с група културтрегери в Краков. Искам да запаля всички, които са свързани с развитието на Пловдив, по идеята за подземен археологически музей. Аз видях какво са направили поляците в Краков и не мога да си намеря място. След това ще възложим проектиране на пл. “Централен”. До края на януари - началото на февруари подготвяме конференция за археологическото наследство на Пловдив, за да помислим заедно с изявени специалисти, включително от ПУ “П. Хилендарски”, София и Велико Търново, къде бихме могли да правим разкопки. Ще стартираме проектиране и, дай Боже, да имаме възможност да започнем изграждане на Пеещите фонтани.

- В Пловдив няма ли Пеещи фонтани?

- Това, което имаме, не са Пеещи фонтани. Искам да бъде истинска атракция, заради която в Пловдив ще идват туристи. Вече говорихме с немския посланик да ни помогнат конкурсът за проектирането на светлинно шоу със звук и вода да стигне до световни фирми. Обявите за него ще бъдат публикувани в специализирана литература в Германия, Англия и Франция. Идеите ни са много, някои от тях може би звучат невероятно, но ако 50 процента от тях станат факт, Пловдив ще бъде най-добрият град за живеене.

- Откъде ще вземете пари например за подземен музей?

- Приблизителната сума е 30 - 40 млн. евро. Ако докажем, че това е приоритет за развитието на туристическата инфраструктура на Пловдив  и направим съответните стратегически документи и проектиране до есента, ще можем да вземем средства от еврофондове в следващия програмен период.

- Да чакат ли пловдивчани увеличение на общинските такси и наеми?

- Категорично ще предложа на Общинския съвет всички наеми и такси, намалени предизборно в края на миналия мандат за външна реклама и маси за открито сервиране, да бъдат върнати на старите им нива.

- Няма ли да влошите и без това тежкото положение на средния бизнес?

- Цените са прекалено ниски. Общината трябва да бъде институция, която дава качествени услуги, стреми се да подобрява живота на хората и да бъде стабилна платформа за правене на бизнес. Нека да стане ясно, че качествените услуги струват пари. Моята политика е да платиш и да получиш добра услуга.
Вдигнахме таксите в детските градини, но сме увеличили през тази година с 30 процента парите за храната и сме включили в бюджета учебните помагала, за които родителите плащаха досега.

- Ще събаряте ли стадион “Пловдив”?

- Все още нямам мнение за стадиона. Но искам да се знае, че когато аз си създам мнение в резултат на проучване и срещи, ще изпълнявам проекта, без да ме интересува общественото мнение. Защото кметът и неговият екип имат право на по-дългосрочно виждане. Нека да спрем да спекулираме, че Бойко Борисов или Обама ще ни подарят 20 - 30 милиона, за да го ремонтираме, пък и с тези пари няма да стане нищо. Премиерът вече даде 15 млн. лева за зала и аз нямам очи да искам още 30 милиона за стадиона. За мен е важен всеки потенциален инвеститор, затова ще изслушам всеки, който има идея за бъдещето на стадиона. Първата среща с потенциални инвеститори е в края на януари.

Интервю на Валентина Йеремиева, в. "Марица"