Вие сте тук: Начало Медии Иван Тотев: Пловдив печели, ако кметът и правителството са от един отбор

Иван Тотев: Пловдив печели, ако кметът и правителството са от един отбор

Славчо Атанасов е реалният кандидат на БСП, ако отново го изберат, ще се запази статуквото на застой в управлението на града

- Г-н Тотев, кой от 15-те кандидати за кмет на Пловдив е най-сериозният Ви противник?

- Най-големият противник на ГЕРБ е статуквото в Пловдив в лицето на Славчо Атанасов. Все по-ясно става, че той е реалният претендент на БСП и това го потвърждават последните социологически изследвания. Те отчитат, че има увеличаване на подкрепата от симпатизантите на БСП за Атанасов. Пловдивчани не трябва да забравят, че досегашният градоначалник им подмени вота преди 3 години и вкара БСП в управлението на града без избори. Последните проучвания на нагласите в Пловдив показват, че при евентуален втори тур той ще бъде подкрепен от БСП и ДПС.

- Чакайте! Кандидатът на БСП за кмет на Пловдив не се  ли казва Георги Търновалийски?

- Георги Търновалийски и Славчо Атанасов са кандидати на една и съща партия. Това е моделът на ВМРО-НИЕ и БСП, който властва в Пловдив. Статуквото ще се запази, ако Атанасов бъде преизбран.

- Не сте ли доста краен?

- Кажете какво бе свършено през тези 4 години в Пловдив? Пълен застой. Четвъртък пазара трябваше да е готов през юли, а е доникъде. Атанасов щеше да реже лента на Градския дом на културата на 24 май, а там все още е строителна площадка. Освен да открива тоалетни с мажоретки, друго не свърши.  Говорим за екология, а виждаме как улиците на Пловдив се чистят с метли от клони. И това в 21-и век, а общината харчи за чистота 32 милиона. Няма нито един нормален плувен басейн, липсва спортна зала. Питам се защо станахме известни в Европа като града с най-мръсния въздух.

- Вие какво ще промените?


- За мен и за ГЕРБ най-важно е икономическото развитие на Пловдив. Аз съм за нови детски градини и ясли, за обновена и модерна инфраструктура. През следващия мандат ще проектираме и ще започне изпълнението на вътрешно-градските магистрали, на всички входно-изходни артерии, на Централния площад. Развитието туризма и културата са другите ми основни приоритети. Нашата цел е да накараме наследството на Пловдив да работи за неговото бъдеще.
Предизборната Програма на ГЕРБ за управлението на общината е отпечатана в книжка от 50 страници, може да се види в интернет на сайта www.ivantotev.com. Трябва да е ясно обаче, че за изпълнението на тази програма е необходимо и стабилно мнозинство в Общинския съвет. За нас е много важно гражданите на Пловдив да гласуват за едно стабилно управление.

- Очаквате ли подкрепа от държавата?

- Пловдив винаги е печелил, когато кметът и правителството са от един отбор. Управлението на града трябва да върви в синхрон с това на държавата. Сега Пловдив е на кръстопът - дали ще тръгне по пътя на градежа и икономическото развитие или ще продължи да тъпчи на едно място.

- Какво е посланието Ви към пловдивчани?

- В момента правим избор, който ще определи качеството на живот в града за много години напред. Eдиният модел е статуквото, доминирано от БСП с представител Славчо Атанасов, а другият - моделът на градивното, на ясните правила и задължения, на контрола по изпълнение на всяка дейност, привличане на външни инвестиции, на увеличаване на доходите и работните места. Това са целите, които сме си поставили за следващия мандат.

- Освен че сте бил районен кмет, а сега областен управител, какво хората не знаят за вас?

- Кореняк пловдивчанин съм. Баща ми е израснал на централния площад. Къщата им е била бутната заради строежа на хотел "Тримонциум". Преместили ги в квартал "Гагарин". Татко дружал в махалата с актьора Радко Дишлиев и художника Васил Стоев. Приятели са от детинство. Дядо ми е имал шивашко ателие в центъра на Пловдив. Родът ми по майчина линия са преселници от Беломорска Тракия, от Драмско. В мен тече пловдивска и македонска кръв. Съпругата ми е педагог, с немска филология. А дъщеричката ми е на 3,5 годинки. Записахме я на детска градина в квартал "Изгрев", защото в района, в който живеем, няма свободни места.

Вестник "24 часа", Радко Паунов