Вие сте тук: Начало Медии Иван Тотев: Когато сме заедно, постигаме добри резултати

Иван Тотев: Когато сме заедно, постигаме добри резултати

В Пловдив няма политическо напрежение и това е гарант за важните проекти на града ИНТЕРВЮ ПРЕД ВЕСТНИК "МАРИЦА"

-           Г-н Тотев, историческото послание „Съединението прави силата”  важи ли за Пловдив?

-           Пловдивчани са показали неведнъж, че когато сме заедно, постигаме невероятни резултати. Дори бих казал, че това мото важи за Пловдив много повече, отколкото за който и да е друг град. Самият акт на Съединението  говори за волята на пловдивчани, които са двигатели на този процес и правят невъзможното против политиката на великите сили и постигат резултат, който няма аналог не само в българската история, но и в световната.  Този бум в развитието на Пловдив в последните години също е резултат на работа на всички пловдивчани – откриване на нови публични пространства, ситуиране на нови бизнеси, увеличаване на културни събития, на туристите,  на населението.

-           Лесно ли се управлява в коалиция с политици, които преди една година бяха най-яростните ви опоненти?

-           Нека да уточним – ние не сме подписвали коалиционно споразумение за управлението на Пловдив. ГЕРБ управлява града и ние носим пълната отговорност за това. В Общинския съвет имаме стабилно мнозинство,  във втория мандат с повечето политици се познаваме и  намираме по-лесно общ език. Макар че в мига, в който замирише на избори, нещата могат да се променят, аз се радвам, че за големите градски теми имаме единомислие

и  в Пловдив няма политическо напрежение, което гарантира реализирането на важните проекти за града. Почти нямаме решение, което да не се е приело най-малко с 32 гласа. Дори и позицията ни за отхвърляне на акциите в панаира  беше единодушна. Основната причина за стабилното мнозинство в Общинския съвет е, че ние се стремим да формираме важни за града политики.

-           Остават две години и четири месеца до Европейската столица на културата. Каква е готовността на община Пловдив  да посрещне очакваните от вас 3 милиона туристи?

-           Трябва  ясно да се знае, че община Пловдив има много силен екип -  фондация „Пловдив 2019” и консултантите, които ползваме. Към настоящия момент  изцяло изпълняваме програмата, по която сме започнали да работим, включително минаването на съответните мониторинги пред Брюксел със забележки в рамките на допустимото. Считаме, че Пловдив ще бъде от успешните културни столици.  Следващият мониторинг е в началото на октомври и там ще присъствам лично. Този мониторинг и още един догодина са последни, след което се преценява за субсидия  от 1,5 млн. евро от Европейската комисия.

Вече имаме отворени покани за набиране на проекти,  три големи проектни предложения  за суми от порядъка на 1,5 млн. лева и 12 предложения за около 500 000 лева. С оглед на подготвителен процес вървим с много, много добри темпове.

-       Проектът „Тютюневия град“  не е ли обречен, след като само през тази година изгубихме пет склада?

--       Категорично не приемам  коментарите, че културното наследство на Пловдив  загива.  В историята на Пловдив има два показателни примера. През  1906 г. целият квартал „Капана“ изгаря до основи. Какво се случва 100 години по-късно? – „Капана“ е център на културата. В Стария град почти всички къщи са били премахнати, срутени, забравени във времето. Сега те са възстановени и са прекрасни. В „Клиянти“ вложихме 1 млн. лева.Тази къща беше грозна руина, а в момента е една от най- красивите стари къщи от края на  18 век. Идете да  видите Антова къща и Етнографския музей, който се реставрира отвън. Тези два примера показват, че градът не само че не губи историческото си наследство, но и се преражда. Убеден съм, че и зоната с тютюневите складове ще има своето прераждане .

--       Какви инвестиции  ще бъдат направени в Пловдив до 2019 г.?

--       Искаме чрез  културата да направим сериозни промени в града. Такива проекти са пл. „Централен“ и  Голямата базилика. Те са част от концепцията „Пловдив – културна столица на Европа“. Имаме волята да я реализираме и  всички трудности сплотяват дори и хората с разнопосочни характери. Работим заедно и като председател на УС на фондацията виждам  екипност и сплотеност, които със сигурност ще доведат до успех.

--       Кога ще можем да се разходим по  обновения  централен площад?

--       Това е много голям проект с три подпроекта – реконструкция на   площадното пространство, модернизация на три съоръжения в  подлеза на ул. „Гладстон“ и експониране на два археологически обекта на Римския форум – север до Одеона и Римския форум – запад. Плановото задание за изготвяне на техническия проект е прието на Експертния съвет в общината и сме го внесли в НИНК с корекциите, които ни са предписани.Смятаме, че в края на тази година ще можем да стартираме тръжна процедура за пл. „Централен“ – проектиране и строително-монтажните дейности и напролет да имаме изпълнител.  За подлеза вече имаме готов проект на стойност около 6 млн. лева  и по него може да се работи догодина. Две години имаме за подмяна на настилката и археологията.  Надяваме се, че през пролетта на 2019 г. ще сме готови с площада.  Срокът за Голямата базилика е краят на 2018 г.  И тогава си представете – нов централен площад, уникална  Базилика  и Пловдив – успешна столица  на културата, каквато пловдивчани и България заслужават.  Целите ни са реалистични и изпълними.

-       Всичко това струва много пари. Имате ли ги?

--       За съжаление, към настоящия момент държавата не е изпълнила финансовите си ангажименти към Пловдив.  Средствата  за подготовката на Европейската столица на културата за 2014, 2015  и 2016 г., определени с  решение на Министерския съвет, не са постъпили.

- Общата държавна субсидия  е 10 млн. евро и тя е разпределена по години. Надявам се това  да се случи до края на 2016 г., защото фондацията разчита на тези пари. Община Пловдив от собствения бюджет  поема голяма част от инфраструктурните проекти, които ще радват пловдивчани  години напред. Много ми се иска до 2019 г. да дадем старт на другия ключов проект – река Марица, който е свързан с промяната на града. До края на годината ще имаме готов технически проект и строително разрешение. Индикативната сума е между 30 и 35 млн. лева.

-       Това не са ли твърде фантастични средства за Пловдив?

-       Не бива да имаме мислене на  бедняци, защото ще ни направи бедни. Трябва да мислим за мащабни проекти и инвестиции, които гарантират устойчиво развитие на града.

-       Най-малко седем възлови булеварда и улици са затворени за ремонти. Няма ли опасност първият учебен ден да се превърне в транспортен апокалипсис?

--       /Усмихва се/. По-скоро бих сложил по-ниската превъзходна степен – транспортен ад. Реално има опасност от проблеми в трафика и ние правим всичко възможно да са по-малко. Отсега обаче е ясно, че на 15 септември  ще има пътни отсечки, които ще останат  затворени. Но правим  всичко възможно  около 6 – 7 септември да пуснем движението по кръстовището на бул. „Руски“ и „Любен Каравелов“.  Направили сме планове на кръстовището на бул. „Васил Априлов“ и Пещерско шосе  да се работи 7 дни в седмицата и до 19 часа,  за да го отпушим на 15-ти. Стараем се  „Топлофикация“ да приключи час по-скоро  работата на Цариградско шосе.  Поканили сме всички оператори да се включат в ремонтите и, например,  на Коматевско шосе ще се полага газопровод. Това забавя до някаква степен финиширане на  обектите, но ние трябва да използваме тази възможност, защото тя е  от голяма  полза за хората.

--       Не се ли притеснявате, че ви ругаят за хаоса?

--       Важното е да има нови булеварди. Знаем, че един месец, след като завършим ремонта, вече никой не  помни за неудобствата, но всеки  се радва на хубавата настилка. Така беше на Скобелева майка, на бул. „Македония“, „Петко Д. Петков“, първата част от „Васил Априлов“. Подготвяме  за ремонт и други  пътни обекти. До края на годината ще стартираме търга за пробив на Водната палата.

Искрено се надяваме да получим подкрепа от държавата за подлез „Модър – Царевец“ . Проектът на стойност 15 млн. лева е от Коматевско шосе до бул. „Хаджи Димитър“  с разширение на ул. „Царевец“ и обходен колектор в тази част. Започнахме процедурата по отчуждаване на  бул. „Северен“ и Голямокарско шосе, където има над 50 имота. Това е огромна работа, която тепърва ни предстои.   Успоредно  работим по проектите по оперативна програма „Региони в растеж“ -   зоната  между бул. „Кн. Мария Луиза“ и бул. „Марица – юг“, чиято реконструкция искаме да съчетаем с пробива до Водната палата, за 45 млн. лева, предгаровия площад за 4 млн. лева. По същата програма имаме над  22 млн. лева за саниране на обществени и частни сгради.Част от парите ще насочим за бившия партиен дом и Концертна зала. Средства ще бъдат заделени и за саниране на частни имоти в центъра, основно по Главната и в пресечките.

-       Какво ще пожелаете на пловдивчани за Празника на града и годишнината от Съединението?

--       Добро настроение и повече усмивки.  На Шести септември ще има много концерти, кукления фестивал, забави, изложби, възстановка  на комитет „Родолюбие“, заря. Да празнуваме заедно.