Вие сте тук: Начало Медии Иван Тотев, кмет на Пловдив: Култура и бизнес - новият сити стайл, който задава Пловдив

Иван Тотев, кмет на Пловдив: Култура и бизнес - новият сити стайл, който задава Пловдив

Медия: вестник „24 часа“, автор: Радко Паунов

- Г-н Тотев, какво не достигна и тази година на Пловдив, за да стане най-добрият град за живеене?

- Категоричен съм, че Пловдив има всички данни за най-добър град. И сега той задава новия модел на сити стайл, който съчетава култура и бизнес. Пловдив е световно признат и е първият български град, избран за европейска столица на културата. Най-вероятно в нашия живот едва ли ще видим друг български град, отличен с такова престижно звание.

- Не изревнувахте ли Йорданка Фандъкова, че за трети път София получава наградата “Най-добър град за живеене”?

- Напротив, радвам се и я поздравявам. Вижте, наградите на Пловдив са му дадени от вечността, както неведнъж се е случвало в неговата 8-хилядолетна история. Много начинания са тръгнали от Пловдив - първата театрална трупа, първата печатница, първото земеделско-промишлено изложение, първият градоустройствен план, първият парк. В Пловдив е първото честване на делото на Кирил и Методий. В нашия град е извършен историческият акт на Съединението, открил възходящия път на обединена България.

- Но това е минало, какъв е градът днес?

- Такъв, какъвто го виждат пловдивчани, гостите и световните медии - красив, модерен, обновен. В последните години той е непрекъснато във фокуса на световните медии. “Ню Йорк таймс” го нарече “римско величие на изток от Италия”. “Дейли телеграф” го определи като “най-стария жив град в Европа”. Световният туристически портал Lonely planet го нареди сред 10-те града, които задължително трябва да бъдат посетени през 2015 г.

- За някои наградата “Пловдив - най-добър за бизнес” обаче е пресилена, тъй като градът нямал такъв потенциал?

- Защо тогава всички икономически показатели сочат, че Пловдив е индустриалният  център на България? И това е факт неоспорим. За нас тази награда е много важна и ценна, защото бизнесът дава препитание. Ако хората нямат работа, те едва ли биха се чувствали щастливи и успешни, дори да живеят в най-красивия град. Пловдив съчетава тези елементи и затова е едно добро място за живот.

- Какъв е профилът на бизнеса в Пловдив?

- В миналото е бил търговски. След Освобождението се появяват първите фабрики на братя Калпакчиеви, тютюневите цехове. Неслучайно през 1892 г. в Пловдив се провежда първото земеделско-промишлено изложение, което дава началото на Пловдивския панаир. Имаме дълбоки традиции в бизнеса и през последните години градът бе преоткрит от индустриалците. Само в “Тракия индустриална зона” работят 115 предприятия с над 15 000 заети. В момента се строят още 5, които ще дадат препитание на няколко хиляди души. В последните години виждаме ръст в IT индустрията, където са ангажирани около 4000 души. Всеки месец обявяваме навлизане на нова компания в града. Това е нов тип бизнес.

 

- Но предприятията в “Тракия икономическа зона” са в съседните общини около Пловдив, а не в самия град. Какъв е вашият принос?

- За да дойдат тук, те знаят, че Пловдив предлага висококвалифицирани кадри. В непрекъснат диалог сме с колегите от близките общини. Помагаме им и заедно реализираме проекти. Научихме се да работим съвместно и да гоним общи цели. Пловдив финансира пътища извън своята територия, прокарваме осветление и предлагаме услуги. Тази симбиоза дава възможност и на региона да расте.

- Искате да кажете, че в Пловдив няма безработица?

- Е, не съвсем. Според териториалните бюра тя е около 9,5%. Естествено, тук трябва да прибавим и сивия сектор. Винаги е имало маргинални групи, които предпочитат да не се трудят.

- Каква роля играят университетите в Пловдив?

- Те са осем на брой и всяка година захранват с квалифицирани кадри предприятията. Някои вузове пренастройват програмите, за да са в крак с изискванията на бизнеса.

- Защо ви атакуват, че Пловдив е град с високи данъци, които надминават тези в столицата?

- Това обективно не е така. Политическото говорене невинаги кореспондира с истината. В Пловдив данъчните оценки са с 50% по-ниски от тези във Варна, Бургас и София. Респективно няма как налозите в нашия град да са по-високи от тези в изброените градове.

- Но пловдивчани се оплакват от високите ставки за автомобили например?

- Факт е, че през последните години община Пловдив има преизпълнение на данъчните постъпления, което показва какво е отношението на хората. Тези, които се оплакват, са отделни гласове на партийни представители. За нас те нямат значение. За 2014 г. имаме 5 милиона лева преизпълнение в общите данъчни приходи. Това са цифрите. Ако данъците са непоносими, те нямаше да се плащат.

- Всички придобивки, които сочите във вашия мандат, не се ли дължат на правителството на ГЕРБ, което непрекъснато ви дава финансово рамо? Последните 4 млн. лева от държавата са за новата зоологическа градина?

- Правителството на ГЕРБ помага на много кметове. Ако това е причина за растеж, означава, че всички тези градове биха направили промяна през последните три години. А нещата не са такива. При управлението на Пламен Орешарски специално аз имах тежък период в продължение на година. Министрите отказваха да вдигат телефона на кмета на Пловдив и не ми връщаха обаждания. Такова безобразие не се е случвало в страната. Няма как да бъде обяснен растежът на Пловдив само с подкрепата на държавата.

- Не може обаче да отречете, че сега държавата ви помага?

 

- Разбира се. Но тя го прави и с други кметове. Примерът е София. Виждаме държавните инвестиции в столицата, които са за милиарди левове. Ако те се насочват в друг регион, той щеше да има съвсем различно бъдеще.

- За спортната зала в Пловдив държавата до момента е наляла над 40 млн. лева, нали?

- Естествено, но нашата зала е втора по големина след “Арена Армеец” и е три пъти по-евтина. Много по-лесно е, когато общината и държавата работят рамо до рамо. Имаме редица проекти, с които без подкрепата на централната власт няма как да се справим.

- На националното съвещание на ГЕРБ в Пловдив Цветан Цветанов обяви, че ще бъдете кандидат за втори мандат. Това безспорно ли е?

- Важно е да чуеш това от Цветанов, той не говори празни приказки. Но в ГЕРБ има специален ред и докато Изпълнителната комисия не реши, всичко си остава пожелателно. Тя ще се произнесе в края на август или началото на септември. Има още много време и работа. Смело мога да кажа, че Пловдив е подготвен за втори кметски мандат на ГЕРБ.

- Сигурен ли сте, че победата ви е в кърпа вързана на първи тур?

- Не, никой не може да гарантира.

- Кажете честно - със София ли се съревновавате?

- Не, Пловдив се съревновава със себе си. Разглеждаме всички градове като конкуренти в добрия смисъл на думата. Но ние и си помагаме с колегите. Зарадвах се, когато Фандъкова получи награди за най-добър град, за хай-тек, за култура. Това е огромен успех за един кмет да получи такива оценки. Впечатлен съм и от усилията на колегата Иван Портних. За кратко време, откакто е кмет на Варна, започна видими промени в морската столица.