Вие сте тук: Начало Медии Иван Тотев, кмет на Пловдив: Градът ще се разраства пред следващите години, но с темпове, които няма да променят духа му

Иван Тотев, кмет на Пловдив: Градът ще се разраства пред следващите години, но с темпове, които няма да променят духа му

Иван Тотев, кмет на Пловдив, в интервю за Радио "Фокус" - Пловдив за наградата „Златната ябълка” и за големите проекти на Пловдив.

Фокус: Г-н Тотев, Пловдив получава престижната награда „Златната ябълка” на Световната организация на журналистите и писателите – FIJET за постижения в областта на туризма. Какво означава за града това отличие? С какво Пловдив допринесе, за да бъде отличен с този „Оскар” в туристическата индустрия?

Иван Тотев: Награди като „Златната ябълка” показват, че свършеното в Пловдив през последните 5-6 години не е останало незабелязано. С огромна гордост и удовлетворение от свършеното от нас и всички пловдивчани научихме за номинацията и избора Пловдив да бъде отличен с тази висока и признателна награда за постижения в областта на туризма. Такива награди много ни мотивират, дават ни увереност, че сме на прав път и сили да продължим да работим по този начин. А и числовите измерения на свършеното за популяризирането на града са впечатляващи, затова ненапразно Световната организация на журналистите и писателите в областта на туризма FIJET дава наградата „Златна ябълка“, която е сред най-престижните отличия в областта на туризма, на Пловдив.

Фокус: Какви са големите проекти за града, който през 2019 година ще бъде Европейска столица на културата?

Иван Тотев: Със спечелването на титлата културна столица през 2019 година предизвикателствата пред нас станаха още по-големи. Задължението, което имаме към съгражданите ни и към всички българи да представим България по най-добрия начин са както вълнуващи, така и много ангажиращи, отговорни. Пловдив се подготвя с добри темпове – имаме една добре работеща Фондация, която се движи с големи крачки напред към реализирането на успешна кандидатура. Вече има първите покани за набиране на проектни предложения за сериозни събития през 2018 и 2019 година, има постъпили предложения. Градът се подготвя усилено за домакинството и не случайно през тези години се планират и много инфраструктурни проекти. Но имаме и много дългогодишни проекти, които ще очакваме да бъдат реализирани пред 2019 и да ознаменуват това прекрасно събитие „Пловдив – европейска столица на културата”. Един такъв обект е Голямата раннохристиянска Базилика, която очакваме през ноември месец 2018 година да бъде открита. Това ще е един от обектите, за който ще направим всичко, което е по силите ни да бъде представен по най-добрия и подобаващ начин на експертите на ЮНЕСКО за вписването му като световно културно историческо наследство. Това би било огромна радост за всички пловдивчани да притежаваме такъв обект, който да бъде под вниманието на ЮНЕСКО. Предстои и реконструкция на площад Централен - един изключително мащабен проект, с разкриването на археологията от Западното и Северното пространство на Форума, Одеона. Невероятен проект, който ще трябва да свърже пешеходната зона с парка на Цар Симеоновата градина и да разшири туристическите маршрути и пространства в града, като ги направи по-големи. Целта е да увеличим престоя на нашите гости в града. Естествено с това не свършват проектите. Предвижда се и реконструкция на кино „Космос” – едно доста идейно пространство и във фокусите на нашата кандидатура. Да използваме и насъбралата се там гражданска енергия и всички самоорганизирали се групи за подкрепа на кино „Космос” и за развитието и съживяването му. Това е също един от големите ни проекти. Предвиждаме да интегрираме в културния живот и новопостроената многофункционална зала Колодрума, с нейните нови и функционални възможности. Предвиждаме също и изграждането на мобилна зала за формати в по-камерен стил като съвременен театър, съвременен цирк, нови за българската публиката.

Фокус: Ако трябва да обобщим накратко – как виждате Пловдив в бъдещето? Пловдивчани се вълнуват от този въпрос. Може ли нещо да им обещаете, или просто да споделите Вашите амбиции с тях, като техен кмет?

Иван Тотев: Пловдив е един прекрасен град и донякъде спечели от това, че не бе толкова силно урбанизиран град като столицата, който да промени духа му. Пред последните години Пловдив расте като население, той е увеличил над 12 пъти населението си през последните 120 години. Но това не попречи на Пловдив да запази идентичността си и духа си. За мен Пловдив е един град, който ще се разраства пред следващите години, но с темпове, които няма да променят духа му. Пловдив ще бъде град на млади хора, с добри качества за живеене, за щастлив и спокоен живот, с всички необходими услуги за това. За нас това е посоката за развитие на Пловдив. Такива градове има в Европа и те са едни от перлите на европейските градове, със своите университетски струпвания на млади хора и културен живот. Мога да ви посоча като такива градове Дрезден, Краков. Това са моделите, към които ние можем да се стремим да развиваме нашия град.