Вие сте тук: Начало Медии Иван Тотев: Искам да бъда реален кмет!

Иван Тотев: Искам да бъда реален кмет!

В бюджета е заложен убийствен дефицит - 20 процента. От 1 януари няма да има безплатни детски ясли Медия: вестник „Марица“

- Г-н Тотев, на какъв бюджет ще разчитате през следващата година?

- В момента не можем да планираме какви пари ще имаме догодина, тъй като най-напред, до края на ноември, трябва да направим финансов анализ. Вероятно в номинална стойност бюджетната рамка ще бъде по-голяма от тази година. За нас е важно тя да е реална, а не с кухи приходи. Ситуацията е тежка. Само за няколко дни в общината се сблъсках с жестоката действителност - парите не стигат и със сигурност в края на 2011-а ще имаме неразплатени сметки.

- Как ще спасявате общината?

- Създаваме неформален кризисен щаб, за да видим какви икономии можем да направим. Една от мерките е да приберем всички средства, които ни се полагат, например от европроектите. Вероятно до края на другата седмица ще получим близо 700 000 лева по проекта за благоустрояване на дворовете на детските градини, а по-късно - още 300 000. По програма “Регионално развитие” очакваме още до два милиона, останалите - след Нова година. Започваме разговори за целево финансиране от банкова институция за погасяване на всички дългове, които имаме до края на годината. Бургас и София са го правили и ако ние успеем, ще завършим на нула, без дефицит.

- Ще взимате банков заем?

- Това са много нисколихвени целеви средства, които в рамките на две-три години се връщат. Не са заеми в буквалния смисъл на думата, защото се отпускат по друга процедура, а целево поемане на дългове срещу много ниски лихви. Предполагам, че сумата няма да е повече от 8-10 милиона лева.

- Толкова ли е закъсала общината?

- Проблемът е, че се очаква приходите от местните данъци и такси да се изпълнят до края на годината само на 70 процента. Това означава, че в планирането е допусната убийствена грешка, като е заложен дефицит от 20 процента. Изразходван е дори преходният остатък от такса смет в размер на 8 млн. лева. Ще говорим с фирмите, на които е възложено зимното поддържане на града, за да няма дежурства в началото на сезона. Целта е да спестим някой лев. Само за 15 дни се икономисват над 100 000 лева.  Ще се опитаме да получим средствата от софийския боклук

 

Оказва се, че за някои обекти, както и за реконструкцията на Градския дом на културата е плащано от общинския бюджет. Информираха ме, че фирмата, която е почиствала коритото на Марица, си е прехвърлила дълга към банките. Ще го проверя, но ако е така, банките могат да изискат от нас дължимите 2 млн. лева. Доста сложно е, но се надявам, че с екипа, който ще бъде сформиран в понеделник, ще успеем да предприемем кризисни мерки и да вдигнем общината на крака още напролет.

- Какво ще строи общината догодина?

-  Не чакайте голяма капиталова програма. Част от нещата ще бъдат реализирани със средства от софийските бали. Аз ги броя като реални пари за Пловдив и моята задача е да дойдат по най-бързия начин. Ще се опитаме да завършим невралгичните точки, като например, разширението на бул. “Руски” от западната страна при моста на Герджика, реконструкцията на крайречния булевард и още няколко обекта. Ще заложим обаче над 2, 5 млн. лева за проектиране на максимален брой обекти, включително и пътни. Ще инвестираме поне 200 000 лева за второто ниво на Римския стадион. На сесията в четвъртък ще искаме държавата да прехвърли на общината Римския стадион, Античния театър и бившия хотел на Ванко 1.

- За какво ще ползвате хотела?

- След завършването сградата ще се ползва за администрация.  В хотела на Ванко 1 ще настаним район “Източен”, дирекция “Местни данъци и такси” и няколко държавни структури. Ще стартираме проектирането на пл. “Централен”. Конкурсът ще бъде международен. Целта е площадът да стане на две нива, като на второто да има античен музей, свързан с Одеона. В проекта ще бъде включена новата визия на бившия партиен дом, както и на Централната поща. Искам площадът да има съвременен и привлекателен за туристите вид. Част от него, известен като Римския форум, е разкрит. Ще чуем мнението на собствениците на земята, за да участваме заедно с всички заинтересовани страни в проектирането. Надявам се до лятото да стартираме конкурс за идейно проектиране на площада.

- Ще се изгражда ли подлез “Модър - Царевец”?

-  Първо трябва да завършим проекта. Той не е финализиран. Ще проектираме  разширението на бул. “Васил Априлов” в участъка от “6 септември” до “Пещерско шосе”, а също така реконструкцията на бул. “6 септември” в паважната му част покрай Адата. Тя е ужасна. Ще се опитаме да проектираме дублиращия мост на железния между бул. “България” и “Копривщица” през реката и разширение на Голямоконарско шосе, за което ще разговаряме с община  “Марица”. През 2012 г. няма да има много пари за строителство, но ще имаме възможност да проектираме. Това е много важно, защото трябва да подготвим общината за програмния период за 2013-2020 г. България ще получи над един милиард евро за саниране за жилищен фонд и вероятно ще разкрием информационен център в “Тракия”, за да може хората да получат указания как да действат.

- Ще има ли повече детски ясли във вашия мандат?

-  Задължително. Иска ми се да проектираме ЦДГ “Чайка” и  да завършим филиала на детската градина на ул. “Лъджене” в район “Централен”, чийто строеж е спрян през есента на 2008 г. Целта е през следващата година да започнем строителство на една детска градина и една ясла.

 

- Гражданите ще бъдат ли обслужвани по-бързо?

- Документооборотът в общината е под всякаква критика. Състоянието там е трагично. Със съществуващата система сме доникъде и трябва да се прави електронна община. Един от заместник-кметовете ще има ресор “Иновационни технологии”, който да бъде приоритет на общината, както и уебсайтовете и информационното обслужване. Впрочем във всички ресори започваме от нулата.

- Преди изборите финансовият министър Симеон Дянков обеща държавата да се включи с пари в строеж на Колодрума. Ще удържи ли думата си?

- По проекта се работи, но преди да се финансира този обект, трябва да се направи смесено дружество.  В нашия мандат залата категорично ще стане. С проекта за 46 декара, отредени за многофункционална зала в “Тракия”, не съм запознат, а и считам, че общината няма да финансира дейности, от които не може да печели.

- Стадион “Пловдив” ще се довършва или ще бъде съборен и на негово място ще се строи нов?

- Предполагам, че около Нова година ще имаме отговор на този въпрос. Техническа експертиза за състоянието на спортния комплекс не е направена и не може да стане, защото се оказа, че в общината няма никакви конструктивни чертежи.

- Как ще се справите с вечния проблем в Пловдив - паркирането?

- Трябва да си признаем, че не само в паркирането, но и във всяко едно отношение сме изостанали. Ще получим експертна помощ от община Враца по проекта на Водния цикъл. В МОСВ казват, че Враца има най-добрия мениджърски подход в управлението на този проект. Другата седмица ще направим среща на експертно ниво с община София, на която ще говорим за документооборот, особено в частта градоустройство и строителен контрол. Ще ползваме опита на София за Синята зона. Не ме е срам да питам колегите за съвет. В Бургас например управлението на зелената система е принципно по-различно от това в Пловдив. Едно от първите неща на кмета Димитър Николов беше да премахне контрола на общинското предприятие, което работеше на пълна загуба. Ще ползваме експертна помощ на специалисти по електронното правителство, защото ние сме технологично изостанала община.

- Пловдив ще успее ли да получи помощ от ЕС за Небеттепе?

- Със сигурност ще спечелим около 2 млн. лева от Европейския финансов механизъм. Очакваме през януари да се отвори приемането на проектни предложения. Надявам се, че в края на нашия мандат Старият град ще стане много по-приветливо място. Резерватът е един от приоритетите ни. За Източната порта ще търсим възможности за привличане на европейски средства. Най-важното е да имаме проекти, защото без тях никой няма да ни даде пари, включително и нашето правителство.

- Ще има ли ръст на такси за фирми и граждани през следващата година?

 

- Още е рано да се каже. Но като дясна партия сме против безплатни детски ясли и най-вероятно това положение няма да продължи.  От 1 януари няма да има безплатни ясли, защото ситуацията е много тежка. Знам, че от БСП ще политиканстват, но аз искам да бъда реален кмет и да казвам какво мога да направя и какво - не, за да не ви лъжа. Да не ви обещавам, че ремонтът на уличните дупки ще бъде два пъти по-евтин, а той да излиза два пъти по-скъп. Няма да има и безплатни билети за футболни мачове. За спорта имам големи намерения. С министър Свилен Нейков говорим за втория Гребен канал и се надявам още през следващата година да издействам 2-3 млн. лева за строителство. Там трябва да направим зони за паркиране, да се систематизират зоните за атракции, да има втора велоалея за колоездачи. Ще проектираме парк “Лаута” и ако има проект, още догодина ще започнем да прокарваме ул. “Проф. Цв. Лазаров”, важна както за жителите на “Тракия”, така и на ПФК “Локомотив”.

- Какво ще стане със зоологическата градина?

- Конкурсната процедура ще бъде прекратена, защото е направена по леймърски начин. Ще мислим какво да правим.

- А с кино “Космос”?

- Категорично там няма да има паркинг. С удоволствие бих го дал на културна институция - стига да пожелаят. Общината в момента няма пари за ремонт, нито за издръжка.

- Как си представяте Пловдив в края на вашия мандат?

- Искам, когато софиянци имат два свободни дни, да казват: нека да отидем в Пловдив, да разгледаме, да прекараме уикенда. Пловдив да е като магнит.