Вие сте тук: Начало Медии Иван Тотев: Имахме воля, борихме се и успяхме – Пловдив се развива!

Иван Тотев: Имахме воля, борихме се и успяхме – Пловдив се развива!

Ние сме наясно какво трябва да се прави в следващите 15 години и подготвените проекти кореспондират с нашите намерение за още по-бързо развитие на града, казва кметът на Пловдив Иван Тотев и кандидат на ПП ГЕРБ за втори успешен мандат.

–   Господин Тотев, преди четири години влязохте в сградата на общината с идеята за нова философия на управление. Какво беше решил вашият управляващ екип за този град?

–  Да го събуди, да го изпълни с живот, да смени имиджа му и да накара хората да се гордеят с него. Това да бъде град в развитие, град на бъдещето. Това беше общият план. След това последваха конкретните мерки. Идентифицирахме проблемите на града – липсата на автобусни спирки, липсата на нормален транспорт. След това почистването- помните казуса с метлите, със замърсяването на въздуха – водехме във всички класации за лош въздух. Озеленяването – нова философия в управлението на озеленителната система със стотици километри капково напояване, 10 000 дървета сме засадили в този мандат. Цветни градини, цветя навсякъде в града. Всичко това рязко прочисти въздуха над Пловдив. Последното замервания показват, че от март насам няма и ден с превишаване на праховите частици във въздуха. Това е огромен успех за града.

Голямо внимание на културата и археологическото наследство на Пловдив. Археологически разкопки във всички райони. Нови културни паметници, които са гордост за града- Римски стадион, Ранно-християнската базилика, сега започваме Голямата базилика, разкопките на площад “Централен“, облагородяването на Стария град – осветление на Лапидариума, осветление в целия резерват, ремонти на Античния театър. Това веднага даде отражение на туризма – всяка година с 10 процента ръст. Стартирахме 2011 година с 240 000 нощувки, а 2014-а завършихме с 405 000, сега вървим към 450 000 – двойно увеличение за четири години.

Няма сфера в живота, която да не е претърпяла кардинална промяна за тези четири години. Да вземем образованието. Изцяло обновени детски градини. В Пловдив има над 65, а само две от тях останаха за следващия мандат. Над 40 сгради на училища по европейски програми са санирани за четири години. Драстично намалихме разходите за отопление в градините – с около 1,5 милиона лева на година.

Нови условия има за бизнеса в Пловдив. Той вече е бизнес град. Стана средище на IT индустрията, 5000 нови работни места се отвориха. Има всички условия младите хора да остават в града, защото тук могат да се реализират веднага от студентската банка. Изобщо не ме изненадва статистиката, че за 2014 година Пловдив е с най-голям ръст на населението след София.

Хората остават и искат да учат тук, да работят тук, защото виждат перспектива за своето развитие. Това е резултатът от нашите действия през тези четири години. Резултат и от изграждането на спортна инфраструктура. – фитнеси на открито, младежка база край Гребния канал с няколко игрища. Сбъднахме мечтата на пловдивчани с дълго чаканата спортна зала. Сега й се радват, харесват я, заслужиха си я. Напълнихме с живот Дома на културата „Борис Христов“. Това са важни неща, когато един човек избира къде да живее.

–  Как реагира общинската администрация на вашите идеи, с какво трябваше да се пребори?

–  Създадохме екип. Тук работят доста хора от предишните мандати. Звената на администрацията сега действат в синхрон. Това е тайната на успеха – общината работи като единна структура. Няма парцелиране по партийни признаци. Няма твоите хора, моите хора, всички гледат в една посока. Приятно е да виждаш как отделните структури си помагат. Може би от 10 години насам тези хора действат като единен организъм.

–  А как пловдивчани повярваха, че това трябва да се случи – всичко , за което говорите?

–  Първите години бяха много тежки. Аз помня още в началото как преговаряхме с концесионера на спирките. Това беше тежък процес и никой не вярваше, че ще стигнем до успешен край – 10 години все провали по този проблем. Тежки преговори със заплахи за дела по 40-50 милиона срещу общината. Нямахме и подкрепа – гражданите си искат спирките, концесионерът се дърпа, а опозицията прави всичко възможно да не се случи. По същия начин и с линиите на градския транспорт, също тежка ситуация. Чистотата – все още вървят заплахи от дела, че прекратихме прословутия договор за метли без дръжки за 700 000 лева. Във всяка дейност на общинското управление имахме тежко наследство, с което трябваше да се преборим. От една страна са очакванията на хората, че добрите неща трябва да се случат веднага, от другата страна са спънките на опозицията. Спомнете си какво беше в Капана – безразборно паркиране, колите една върху друга и хората бяха загубили вяра, че нещо може да се промени. Отидохме и обяснявахме какво ще правим, как ще го правим, но никой не ни вярваше – изключително недоверие към управлението. А ние имахме проекти, които бяха доста различни от правеното досега. Не е като да боядисаш една пейка или да направиш тротоар. Ние отиваме да правим пеещи фонтани и Цар- Симеоновата градина. Недоверие на хората, еколозите от друга страна, политиката на внушения за цената на обектите от трета. Трябва да имаш огромна воля да се бориш с всички това. И сега като отидохме на 4 септември с Операта на фонтаните се почувствахме като във Виена. Това трябваше да се изстрада. Същото беше и със спортната зала, със зоологическата градина. Случи се с борба, воля и вяра.

–  Пловдивчани трябваше ли да бъдат убеждавани, че проектите са добри за града?

–  Не само това. Те бяха изпаднали в такава апатия по отношение управлението на града, че наистина трябваше да бъдат събудени. Трябваха ни три години да ги убедим в това, което правим, да повярват, че проектите ни ще тласнат града напред. И когато те придобиха реални очертания – фонтаните, Капана, продължението на пешеходната зона на Главната, залата, тогава вече усетихме, че пловдивчани ни подкрепят. Ето сега –  казусът със зоологическата градина. Еколозите протестират, в Общинския съвет също атаки към проекта, но пловдивчани си искат зоологическата градина. Трябваше обаче да минат три години, за да кажат гражданите: „Да, това управление мисли за нас, проектите са добри за града и ние го подкрепяме!“ И сега съм спокоен за зоологическата градина. Някои, които протестираха под шапката на еколозите, сега са кандидати за районни кметове. Но гражданите са с нас. Направихме така, че хората да вярват в управлението и да го подкрепят. Когато ходя по улиците, усещам тази подкрепа. И това ни дава силите да продължим напред.

–  Какво следва, след като доверието е спечелено?

–  По-голяма отговорност. Но и думата ти започва да тежи много повече. Всяко обещание тежи повече, тъй като имаш доверието. Всичко, натрупано като позитив, трябва да се развие. Това е ново предизвикателство. Имаме сили да продължим със същите темпове. Вече работим по проекти за 2016 година. Общината получи 7 декара до Гарнизонната фурна, там ще имаме прекрасен парк . Започнахме парка в „Източен“. Работим по жп възел „Пловдив“, който след две години ще промени кардинално града. Тръгват ремонтите на големите булеварди. Подготвяме процедурата по новия вид на площад „Централен“, която ще бъде готов до 2019 година. Обсъждаме разширение на проекта за Голямата базилика – можем да влезем 10 метра под пътя пред католическата църква, защото има уникални неща за показване.

Имаме големи планове за следващите четири години. С още четири години градът ще влезе в коловоз, в който вече няма какво да се обърка – имаме бизнес, имаме интелигенция, имаме култура, имаме решен имиджов проблем на града. След четири години никой няма да може да включи задната скорост. Но всичко трябва да бъде затвърдено, а не да остане като някаква искра в тъмното.

–  Имате ясна представа какво трябва да се случи в следващия мандат.

–  Единствените, които имат ясна представа какво е градът в момента, какво трябва да се направи, как да се направи, това са хората от това управление. Защото могат да предизвикат държавата да помага. Защото са наясно с проектите, които са подготвени. Защото имат подкрепата на пловдивчани. Ние сме наясно какво трябва да се прави в следващите 15 години, не четири.

Пловдив се развива с бързи темпове, вижда се. И подготвените проекти кореспондират с нашите намерение за още по-бързо развитие – завършване на околовръстния път, свързване на индустриалната зона в Тракия с добра комуникация, развитие на културната инфраструктура със завършване на разкопките на „Централен“, нов фасон на бившия партиен дом. По програма „Региони в растеж“ градът ще получи 80 милиона и проектите за три зони се подготвят – районите около бул. „Мария Луиза“, река „Марица“ и Гладно поле. Имаме проект за нов мост над реката. Нека продължим!

Медия: Политика в Пловдив