Вие сте тук: Начало Медии Иван Тотев: ГЕРБ си поставя за цел икономическото възраждане на Пловдив

Иван Тотев: ГЕРБ си поставя за цел икономическото възраждане на Пловдив

За нас е много важно когато хората, когато гражданите на Пловдив, отидат да гласуват на 23.Х., да гласуват за едно стабилно управление. ГЕРБ може да гарантира това стабилно управление и изпълнение на целите от предизборната си програма.

Интервю за Радио "Фокус" - Пловдив

Фокус: Как определяте хода на предизборната кампания на ГЕРБ в Пловдив?

Иван Тотев: Ние се придържахме към първоначално начертания план за водене на предизборна кампания, която имаше за цел да популяризира основно идеите на ГЕРБ за управление през следващия мандат, да посочи проблемите на Пловдив и да посочи цели и мерки за тяхното решение. Аз считам, че до голяма степен успяхме да направим това. Издадохме книжка с над 50 страници с нашата предизборна програма - нещо, което другите партии не направиха. Бяхме почти на всеки ъгъл, на всяка улица в постоянни срещи с гражданите на Пловдив, така че аз наистина считам, че водихме една позитивна предизборна кампания, която през следващата седмица естествено ще продължи, а на 23-ти октомври ГЕРБ ще се поздрави с победа на местните изборите в Пловдив, а също така и на президентските избори.

Много важно бе посещението на кандидатпрезидентската двойка Росен Плевналиев и Маргарита Попова и председателя на предизборния щаб Цветан Цветанов. За мен в личен план посещението на премиера Бойко Борисов бе много важно, тъй с него посетихме Римския стадион в Пловдив, а това е един обект, който бе финансиран с държавни средства, със средства, отпуснати от Министерски съвет. Беше много важно да се види това, което се случва и къде точно е отишъл всеки един лев, за да може след това Пловдив, и аз, и всеки един от нас да заяви претенции за финансиране на много още такива обекти в Пловдив. Както стана дума в разговора ни с премиера, ние очакваме финансиране за Одеона, за частите от Римския форум, които са под централния площад на Пловдив, така, че това са наистина много сериозни за града обекти, които от своя страна ще доведат до това, което сме си поставили като цел - икономическо развитие на Пловдив.

В тази кампания нашето мото е „Градим Пловдив”, но акцентът е поставен на изграждането на Пловдив чрез икономическо развитие. Това е много важно, защото в момента ние живеем в една много бедна община. Община Пловдив през последните години, със действията или бездействията на Славчо Атанасов, успя да намали бюджета на Пловдив със 62 милиона лева. Това е разликата между бюджета, който бе 2008 година и бюджетът, който имаме през 2011 година. 62 милиона лева по-малко. И тези пари не са от държавната субсидия, която е постоянна във времето, а са от местните дейности и основно от икономическата дейност на общината. Затова целта, която ГЕРБ си поставя през следващия мандат, е икономическо възраждане на Пловдив. От там вече можем да имаме социална община, богата община и да решаваме проблемите на гражданите, защото в момента в Пловдив живеем в социализъм.

В момента имаме безплатни ясли, но аз получавам постоянно и-мейли от родители, на които тези безплатни ясли им излизат по 145 лева само за първия месец. Това означава, че се събират средства от родителите и това е една недобра практика. Общината няма средства да поддържа яслите, да поддържа примерно детските градини, да изпълнява своите социални задължения и в никакъв случай не можем да говорим примерно за разширяване на тази база, която е един огромен проблем в Пловдив. Става дума за липсата на места в детските градини и детски ясли. Огромен проблем за Пловдив, по който нищо не се направи през изминалите четири години. За нас икономическото развитие на Пловдив е много важно и ще бъде основна цел на работа при нашия мандат на управление.

Фокус: Икономическото развитие на Пловдив е свързано и с туризма. Вие вече споменахте за културно-историческите обекти, а от работата Ви на досегашния пост може да се каже, че и Летище Пловдив също е важен приоритет. Какво предвиждате в тази насока?

Иван Тотев: Туризмът е едно голямо перо в общинската икономика, тъй като и последните промени в Закона за културното наследство дават голяма възможност на собствениците на такива културни обекти като общини и други институции да печелят от тях. Вчера с премиера Борисов коментирахме точно това, че ще искаме всички културни паметници, които са държавни да бъдат прехвърлени към управление на Община Пловдив. Говоря за Римския стадион, Античния театър и т.н.. Това ще бъде практиката, към която ще се стремим. Отделно в Пловдив няма система за управление на туристическия продукт. Това е един много голям проблем. Ние имаме едно неглижиране на това приходно перо в бюджета на Пловдив и изобщо добавената стойност, която може да дава туризма. Това е една неразорана нива в Пловдив и през последните четири години туризмът не бе приоритет на това управление.

Летище Пловдив е много сериозен проект, който стартирахме през 2009 година с решение на Министерски съвет. Таксите на Летище Пловдив бяха намалени на половина, което даде възможност аз, като областен управител да инициирам създаване на фонд за подпомагане на Летище Пловдив, в който участници са общините от нашия регион. Наистина работата по този фонд доведе до това, че имаме три редови авиолинии от Пловдив - до Лондон, Милано, а сега вече и Франкфурт. Плановете за развитие на Летище Пловдив са огромни, но пак стигаме до проблема с Община Пловдив и бившия кмет Славчо Атанасов. Таксата за тази година отново не е внесена от Община Пловдив, което затруднява до голяма степен функционирането на летището и поставя под въпрос откриването на нови дестинации. В момента водим преговори за втора линия до Лондон и линия до Испания, но това дали ще се случи, не мога да кажа. С това управление категорично няма да се случи.

Фокус: Как бихте определили кампаниите на Вашите опоненти? Има ли някакви проблеми на този етап?

Иван Тотев: Мога да кажа, че нямаше кампании на нашите опоненти. Бившият кмет Атанасов не се яви на нито един дебат и не застана лице в лице с гражданите на Пловдив. Той не даде отговори на въпросите, които вълнуват всички нас. Къде сме ние и защо Пловдив е на 13-то място по икономическо развитие при областните градове в страната, защо сме на опашката по усвояване на европейски средства? Тук и кандидат-кметът на БСП, който е ресорен за усвояването на евросредства, няма отговор на тези въпроси. Ние чуваме едни мъгляви обещания за бъдещето как тези четири години нищо не сме направили, но следващите четири едва ли не, имаме много сериозни планове и ще направим много хубави неща за Пловдив. Липсата на кмета Атанасов от публичните дискусии и дебатите наистина се забелязва. Тя е очевидна, но той няма аргументи, няма какво да каже и аз си обяснявам това като страх да застане лице в лице с гражданите на Пловдив.

Фокус: Допускате ли управление като кмет на Пловдив с мнозинство от друга партия в Общинския съвет?

Иван Тотев: Това е най-лошият политически модел, който е възможно да съществува. Това в момента е моделът, който управлява Пловдив. Би било пагубно за града, ако кмета няма стабилна подкрепа от Общински съвет, от правителството от държавата. Много неща, които кметът поема като ангажименти зависят от добрата комуникация с различни държавни институции. Пагубно за Пловдив е да има кмет, който няма стабилно мнозинство, както е в случая. В случая, бившия кмет Славчо Атанасов e с мнозинство от “n” на брой партии, с “n” на брой интереси. В това управление през Община Пловдив минаха 13 заместник-кмета. 13 заместник-кмета за четири години. Те нито имат приемственост и докато навлязат в работата, биват уволнявани. Това е просто, защото политическата конюнктура и политическия модел на управление на Пловдив, в този мандат, го наложиха. Така, че за нас е много важно когато хората, когато гражданите на Пловдив, отидат да гласуват на 23-ти, да гласуват за едно стабилно управление. ГЕРБ може да гарантира това стабилно управление и изпълнение на целите от предизборната си програма.