Вие сте тук: Начало Медии Иван Тотев: ГЕРБ отива на местните избори като перфектно подготвен студент

Иван Тотев: ГЕРБ отива на местните избори като перфектно подготвен студент

интервю на Валентина Йеремиева, вестник "Марица"

-Инж. Тотев, пожелахте ли си втори мандат на Нова година?


-Не. Веднъж вече го казах и не се шегувам: който смята, че да си кмет на голям град е лесна работа, нищо не разбира от управление. Ако искаш да вършиш работата както трябва, това ти коства много енергия и много време, начинът ти на живот се променя тотално и в момент не съм много убеден, че искам да си го причиня.

От друга страна изпитвам голямо удовлетворение от успехите, които сме постигнали за града. Преди нашия мандат за Пловдив се говореше само лошо. Ние бяхме начело на негативните класации - като град с най-мръсен въздух и изостанала икономика. А за това, колко е занемарен Старият град, имаше милион критични статии в „Марица“. И когато виждаш, че за твоята работа се говори положително и печелиш отличия, това ти дава сили. Трябва да намериш баланс между едното и другото, преди да взимаш решение за втори мандат и аз си мисля, че все още е рано да направя тази равносметка за себе си. Иначе на Нова година си пожелах да проведем европейското първенство по волейбол в спортната зала и съм абсолютен оптимист, че през септември там ще се играят мачове, особено след като правителството на Бойко Борисов изпълни последния ангажимент на държавата към този обект и преведе 12,3 млн. лева за довършването . В общинския бюджет планираме 3 млн. лева за паркинга. До няколко месеца Колодрумът ще бъде завършен. Залата, за която пловдивчани са мечтаели от половин век, осмисля целия ми мандат и нека да се знае, че без ГЕРБ Пловдив нямаше да я има.  

- Месеци наред слушаме за тежкото финансово положение в държавата. Колко пари има общината - повече или по-малко в сравнение с 2014-а?

-   Със сигурност ще разполагаме с по-голям бюджет, което се дължи на изключително балансираната ни финансова политика през трите години от мандата. Приключихме 2014-а  с почти 50 млн. лева в сметките
и с нито лев неразплатени задължения. В последните дни на декември имахме около 3 млн. лева преизпълнение на собствени приходи, тоест при планираните 105 млн. лева в бюджета са постъпили 108 милиона от местните данъци, наеми и такси, без да сме ги увеличавали. Тези резултати, пряко свързани с постигнатите от нас успехи, опровергават всички мрачни прогнози на опозицията, че общината е изправена пред фалит. Отличното финансово състояние на общината ни дава добър старт на новата година.Така например в бюджета имаме 1,5 млн. лева в повече за култура, което е в пряка зависимост от факта, че Пловдив спечели титлата Европейска столица на културата. Значително по-големи средства ще инвестираме в градската инфраструктура, тъй като тази година започваме проекта, финансиран от ЕБВР. Това са четири булеварда - Коматевско шосе, "Руски“, „Шести септември“ и „Северен“.

-Кой булевард ще се ремонтира тази година - „Руски“ или „Васил Априлов“?

-И двата. Планираме до края на август да приключим с реконструкцията на „Руски“ и през септември да направим  първата и толкова дългоочаквана копка на „Васил Априлов“. Поръчката за първия етап се подготвя и е на стойност около 7 млн. лева. Реконструкцията на „Васил Априлов“ включва изграждане на четирилентов път, подмяна на паваж с асфалт, ново осветление, тротоари, велоалеи. Средствата за този булевард осигуряваме изцяло от общинския бюджет. Надявам се, че в края на март-началото на април ще стартираме реконструкцията на Коматевско шосе. Идеята ни е да се работи едновременно на Коматевско шосе и „Руски“, и евентуално на  „Шести септември“. 

-Хората ще полудеят заради задръствания. Как ще регулирате трафика?

-На „Руски“ ремонтът ще се извършва на етапи и без да затваряме двете платна. Работата трябва да върви много бързо, защото не се налага подмяна на ВиК, с изключение на малки участъци. Точно по тази причина, за да не създаваме големи пречки в движението, решихме тази година да инвестираме наши средства в по-малките улици. В момента проектираме път от Коматевско шосе през Остромила до Беломорски - до обръщалото на автобусите. Иска ми се да започнем да го строим през 2015-а. Сумата не е толкова голяма - 700 000 лева, и се надявам да я включим в бюджета. Собствени средства планираме за 

продължението на ул. „Проф. Цветан Лазаров“,

Улицата ще свърже директно район „Тракия“ с бул. „Санкт Петербург“. Проектът е за 3 млн. лева и може да се изпълни, без да затрудни движението в града. Тази година ще довършим реконструкцията на моста на „Васил Априлов“ и на надлез „Скобелева майка“ с Цариградско шосе. Продължаваме ремонтите на тротоарните настилки и в пешеходните зони, за което сме заделили 3 млн. лева. От началото на мандата досега не сме спрели с обновяването на инфраструктурата. Спомнете си само през миналата година колко от големите улици са ремонтирани - „Христо Ботев“, „Македония“, „Петко Д. Петков“, част от „Димитър Талев“ и „Райко Даскалов“. Около 3,5  млн. лева вложихме във вътрешноквартални улици и тротоари и приблизително още толкова – в пешеходната зона в  „Капана“ и подмяна на тротоарните настилки в центъра на Пловдив. Сега започваме да благоустрояваме зоните около „Капана“. Една от тях е пешеходният подлез от северната страна на Тунела, който ще бъде ремонтиран, осветен и превърнат в изложбено пространство, за да стане естествена връзка между „Капана“ и Стария град. В резервата почти няма общинска къща, която да не сме ремонтирали през последните три години. Предстои реставрация на Етнографския музей, продължаваме с възстановяването на възрожденската къща „Клианти“. 

-Ще се строят ли нови детски градини?

-Планираме старта на ЦДГ „Чайка“ и довършването на ЦДГ „Мир“. Силно желаем разширението на ЦДГ „Каменица“, но дали ще успеем, не съм много сигурен. В нашия мандат почти изцяло решихме драстичния проблем с липсата на свободни места в детските заведения.

-Казахте преди няколко месеца, че през лятото на 2015 г. ще бъде пуснат първият етап от новата зоологическа градина. А строежът дори не е започнал. Държите ли още на думата си?

-Разбира се. Дори се надявам да открием тази година целия зоопарк. Имайте предвид, че чакаме решението на съда по жалбата на неправителствена организация, но в зоната, където може да се работи, проектът се изпълнява. Делото е обявено за решаване и се надявам да има добра новина за община Пловдив, след което ще можем да започнем работата в пълния  обем.

- Природозащитниците протестират и срещу втория Гребен канал. Да не би да се отказахте?

-Естествено, че продължаваме активна работа и нямаме промени в позицията. Искам да подчертая, че новата година е много различна по отношение на проектите. За първи път обектите, за които е говорено десетки години, ще бъдат включени в бюджета. Един от тях е проектирането на река Марица като част от градския пейзаж, място за отдих и разходка, ако щете и като транспортен коридор. През миналата година свършихме много работа - проведохме две обществени обсъждания и подготвихме предпроектни проучвания. Сега имаме цялата информация за състоянието на реката и как да изглежда. Този пример, както и с международния конкурс за пл. "Централен", следван от широка дискусия със специалисти и граждани, показват невероятен стил на работа в нашия мандат.

Преди декември бяхме поканени на световната конференция на архитекти и урбанисти в Амстердам, за да изнесем доклад за конкурса за пл. „Централен“. Другата важна тема, по която започваме работа, е Южен обходен колектор. За него се говори от 40 години, тъй като е крайно необходим за южната част на Пловдив, за Остромила и Беломорски. В бюджета ще бъдат предвидени средства за проектирането на колектора. Подготвяме промяна в Общия устройствен план на Пловдив за включване в строителните граници на Пловдив на всички земи в Остромила, Белморски и Терзиите, което ще даде възможност за развитие на тези зони. Готови сме с проекта „Модър-Царевец“ и когато приключи работата по модернизацията на жп линията, можем да започнем пътната част на съоръжението.

Набелязали сме страшно много теми,  по които ще се работи през тази и в следващите години. Дори не мога да се сетя за градски проблем, който да сме пренебрегнали.  

- В края на октомври изтича срокът за изпълнението на транспортния проект за 44 млн. лева. При положение че още не е започнала нито една от поръчките, ще успеете ли да спазите срока, или ще загубим европейските пари?

-Единственото забавяне се получи заради обжалването на обществените поръчки, но за щастие всички наши процедури бяха потвърдени като перфектни. През януари започва изпълнението на 48 километра велоалеи. Вече подготвяме Център за градска мобилност, който ще се помещава в административната сграда на бул. „Шести септември“. Ремонтът върви много добре и ще бъде завършен след няколко месеца. Стартира и поръчката за подмяна на светофарите на 50 основни кръстовища. За електронното таксуване в градския транспорт имаме положително решение на съда. Няма никаква причина за забавяне и за мен това е проект, който ще бъде венец на всичките ни усилия за подобряване на транспорта в Пловдив. Ние започнахме мандата, когато осем автобусни линии не се обслужваха редовно, нямаше спирки, а в края на мандата ще имаме не само редовен транспорт, но и електронно таксуване с  актуална информация за пристигащите рейсове.  Това е голям успех.

-Според Вашите изявления досега трябваше да бъде подписан договор за водния цикъл. Ще го има ли, или ще изтървем 130 млн. лева?

-  Имахме покана за подписване на договора, но уведомихме управляващия орган, че изпълнителят, избран за модернизацията на Пречиствателна станция, се отказва от поръчката. В момента проектът е подаден в Брюксел с искане да работим по него в следващите години. Имаме уверение, че до края на януари ще получим отговор и се надяваме, че той ще бъде положителен, което означава, че ще реализираме проекта с европейски, а не с държавни пари, каквато алтернатива съществува.

-И през тази година ли ще се копае на пл. „Централен“?

- Археологическите разкопки продължават в рамките на съществуващия терен. До лятото трябва да имаме проект за консервация и експониране на Римския форум. Паралелно с това ще бъде подготвен работен проект за реконструкцията на целия площад. Искаме да има терасовиден подход от Цар-Симеоновата градина към разкопките. Същата пешеходна връзка предвиждаме от северната и южната страни на изкопа. В заданието за проектиране включваме и възстановяване на античната колонада, доколкото това е възможно. Искаме да покажем мащабността на античния форум. Римските колони са били високи по 12 метра и не бива да скриваме под земята този уникален градеж. Голямата ни цел е пл. „Централен“ да има нова визия до 2019 г., когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата.

-Как се отнасяте към предложението на арх. Михаил  Богданов ул. „Иван Вазов“ да мине през централния площад и да се свърже с бул. „Цар Борис III   Обединител“?

-Категорично съм против тази идея да бъде приета като част от новия подробен устройствен план на централната градска част. Абсолютна грешка е да се мисли, че ще подобрим трафика, ако изграждаме нови пътища. Напротив, тогава се увеличава трафикът. Според мен е абсурдно ул. „Иван Вазов“ да минава през площада, защото няма да реши проблема с организацията на движението, а ще го задълбочи.

-Проектът за реставрация на археологическите находки на Небеттепе ще види ли някой ден бял свят?

-Това е другият важен проект, върху който работим. Смятам да приложа същия подход като за пл. „Централен“ - обществено обсъждане и решение с консенсус. Избрали сме проектант и ще проведем най-малко две дискусии на тема как да се експонира този ценен паметник на културата. Целта е да чуем всички аргументи и да подготвим проект, който да представи Небеттепе в целия му блясък, с всички археологически пластове. 

- Кога се пускат Пеещите фонтани?

- През май свършва срокът за изпълнение на проекта за реконструкцията на Цар-Симеоновата градина и до май трябва да имаме Пеещи фонтани.

-Каква ще бъде новата година за Пловдив според Вас?

-Иска ми се да бъде изпълнена с позитивни емоции и да продължим да се гордеем с града. През 2011 г. пловдивчани не се гордееха с града си. Сега самочувствието на нашите съграждани е съвсем друго - те са щастливи, че живеят в Пловдив.Това е най-важното за мене - да променим имиджа на Пловдив и да живеем в уважаван град.

- Каква е прогнозата ви за местните избори?

-На местните избори хората дават оценка на управлението. Ние правим социологически проучвания, те са благоприятни за нас, но реалната картина се вижда на изборите. Това е емоционален момент. Все едно си студент, който след годините на следването отива на държавен изпит. Можеш да изтеглиш труден въпрос, може всичко да се случи на изпита, но аз твърдо вярвам, че ГЕРБ ще отиде на изборите  като студент, който си е научил перфектно урока и си заслужава добра оценка.