Вие сте тук: Начало Медии Иван Тотев: Двата стадиона са сред приоритетите ми

Иван Тотев: Двата стадиона са сред приоритетите ми

Няколко дни преди вторият тур на изборите за кмет представители на Клуба на привържениците на „Локомотив“ Пловдив се срещнаха с Иван Тотев - кандидат за кмет от ПП ГЕРБ Медия: www.lokomotivpd.com

- Г-н Тотев, повече от 15 години, комплекс „Локомотив” стои безстопанствен. Какви са плановете за развитието на този спортен център, намиращ се в центъра на Пловдив?

- Съгласен съм, че до този момент градската управа е много лош стопанин на този свой имот и от приемането му от страна на ЖП управление през 1997-ма година, предишните кметове са пренебрегвали съществуването му. Положението със спорта в Пловдив като цяло е занемарено. Самият аз съм израснал в близост до Лаута, спортувал съм на същите тези игрища, които посетих преди няколко дни и още помня стотиците деца тогава, които се занимаваха с различни видове спорт всеки ден. Амбицията ми е да изкарам децата от компютърните зали, да спортуват подходящия за тях спорт при добри условия и то на такива места като комплекс „Локомотив”.

- В предизборните си обещания отпреди 4 години Славчо Атанасов даде куп обещания, които в последствие не спази. На футболните клубове в града обеща по 1 млн. лева, а до средата на изтичащия му мандат трябваше да бъде завършена улица „Проф. Цветан Лазаров”, която да отпуши един от най-големите жилищни квартали в България с центъра на Пловдив и в същото време да даде друго лице на спортния комплекс в парк Лаута. Бихте ли се ангажирали с последното неизпълнено обещание?

- Реализацията на тази улица е от жизненоважно значение не само за комплекса, но и за града ни, защото по този начин десетки хиляди пловдивчани остават изолирани от центъра му. Разбира се тази отсечка би променила изцяло облика и на спортния комплекс, както и да го направи по-достъпен за желаещите да спортуват там. За изграждането й има подготвен идеен проект и се ангажирам в най-кратки срокове да развия този проект като добавим и достатъчен брой паркоместа, които са много важни за комфорта на посетителите. Реализацията на тази улица е сред водещите ми приоритети.

- Пет месеца след отпускането на целеви средства за изграждането на осветление на стадион „Локомотив”, какво се случва по този казус?

- Още през юни месец, държавата предаде щафетата на община Пловдив, но до днес тя не счете за необходимо да обяви конкурс за излъчването на изпълнител. Обявяването на такъв конкурс ще бъде първата моя задача като кмет. Изграждането на модерно осветление е една от стъпките, необходими стадиона да се сдобие с лиценз за провеждане на международни футболни срещи, какъвто стадион към момента футболния ни град не разполага.

- Вече 10 месеца феновете на Локомотив със собствени усилия изготвят идеен проект, за изграждането на трибуна, на мястото на падналата такава. Към нея виждането им е да бъде интегрирана и спортна зала за 1000 зрители, плюс съответните съблекални за детско-юношеския спорт и възстановителен център. Доколко сте запознати с тези намерения?

- Това е една интересна идея, с която се запознах наскоро. Тя съвпада идеално на виждането ми да се изграждат подобен вид малки спортни зали във всеки един район на Пловдив. Бих използвал всички възможни начини да съдействам за осъществяването на този идеен проект и защо не още през следващата година да бъдат отпуснати средства за изготвянето на цялостното проектиране по това задание. Това би дало зелена светлина да се търсят различни възможности за финансиране изграждането на тази трибуна.

- Навярно знаете, че тя носи името на първите населници по тези земи – бесите. До колко е възможно в парк Лаута да бъде реализирането на друга интересна идея – изграждането на музей, който да излага хиляди артифакти свързани с първо-обитателите на тези земи?

- Тази идея е прекрасна. Може би малко хора знаят, че деветото тепе на Пловдив се е казвало Лаута и се е намирало на мястото на Аграрния университет /осмото се е намирало на мястото на сегашната фабрика „Каменица“/. Там са открити и следи от първите селища, предшественици на град Пловдив и експонати от разкопките са пазят в Архиологическия музей. Считам, че когато изготвяме проекта за спортната зала, под трибуната трябва да бъде отделено място за музейна експозиция. По този начин на едно място ще съберем спорта, културата и историята на Пловдив.

- Какво може да направи кметът и общината за развитието на детския спорт в Пловдив?

- На първо време ще настоявам промяна в наредбата, която да направи общинските стадиони в Пловдив по-достъпни за трениращите, а за самите деца до 12 годишна възраст това да е безплатно. В момента таксите са високи и държат децата без подходящи условия, а самите терени пустеят.

http://lokomotivpd.com/forum/viewtopic.php?p=1239#p1239