Вие сте тук: Начало Медии Иван Тотев: 28 градини, ясли и училища като нови за 8,5 млн. лева

Иван Тотев: 28 градини, ясли и училища като нови за 8,5 млн. лева

Кметът на Пловдив в интервю за вестник "Марица" - Общината пести бюджетни средства от санирането, три пъти намалява разходите при преминаването на газ

- Г-н Тотев, в 28-те детски градини, ясли и училища вървят ремонти за енергийна ефективност. Какво представлява този проект и как се печели?

- Проектът е на стойност 8,5 млн. лева, като 50 процента от тази сума е безвъзмездна помощ от фонд “Козлодуй”. Средствата са предоставени от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). В историята на община Пловдив  никога не са били получавани толкова много безвъзмездни средства и с основание мога да кажа, че този проект е огромен успех на администрацията.

Искам да отбележа, че срокът за подготовката за кандидатстване беше много кратък. През миналата година проведохме и финансирахме процедури по изготвяне на паспорти и технически проекти  на всички 28 обекта, като трябваше да се справим за 20 - 25 дни. Справихме се отлично, внесохме документацията и спечелихме проекта с най-много сгради в цяла България. Нито една община нямаше толкова голям брой обекти, одобрени от фонда за финансиране.  През пролетта съгласувахме всички процедури с ЕВБР, обявихме процедурите, след това избрахме изпълнители и в летния период успяхме да стартираме 5-те лота на този проект успоредно с текущите ремонти в детските заведения, които се осъществяват със собствените средства на общината.

Пет различни фирми изпълняват поръчките и за наша радост това са доказани изпълнители. Смятаме, че и качеството ще бъде на най-високо ниво.

- Има ли гаранция, че  строителите ще си свършат работата до началото на учебната година?

- До 15 септември фирмите трябва да приключат с обема на работата в заведенията, което  означава, че след 15 септември всички детски градини и ясли ще бъдат отворени.Това беше едно от най-важните изисквания на община Пловдив към изпълнителите. Считаме, че до началото на учебната година ще завършим изцяло повечето  от обектите. След 15 септември ще останат само дейности извън сградите - по покривни хидроизолации, улуци, дворове, което не пречи на функционирането на заведенията. В санираните градини, ясли и училища пестим пари за отопление и създаваме по-привлекателна градска среда, защото след ремонтите сградите ще изглеждат много по-красиви.

- Какво се прави в тях?

- Всички 24 детски градини и ясли, както и четири училища - “Димитър Димов”, “Христо Ботев”, “Панайот Волов” и “Йордан Йовков”, ще имат външна топлоизолация. Почти навсякъде е предвиден ремонт на покривите и подмяна на дограма. В ЦДГ “Светла”, “Кремена”, “Незабравка”, “Валентина”, “Слънце”, в детските ясли “Мечта” и “Патиланци”, както и в  други заведения се подменят осветителни тела с енергоикономични. Санирането включва също така изграждане на  слънчеви колектори на покривите почти на всички обекти.

- Каква е икономията за общината от мерките за енергийна ефективност?

- Пет от заведенията минават на природен газ. Това са ОДЗ “Ралица”, “Дружба” - основната сграда и филиалът, “Искра”, детските ясли “Дара”.  Изчислили сме, че разходите за горивото падат три пъти. Тази сериозна икономия на средствата на пловдивските данъкоплатци ни позволява да запазим разходите за издръжка на детските заведения на 11,5 млн. лева годишно, въпреки че отваряме четири нови градини и ясли. Това са 6 групи в “Източен”, 8 групи в “Тракия”, 8 групи в “Южен”, 4 групи в “Северен”. Освен спестените средства, имаме още едно предимство - след санирането на сградите децата ще се гледат в много по-добри условия.

Заведенията ще са като нови и ще се ползват в следващите 20 години, без да се налага основен ремонт. Четирите санирани училища ще могат да пренасочат икономисаните от отопление средства за издръжка - помагала или обзавеждането на класните стаи.

- Общината ще  кандидатства ли за финансиране на други обекти с подобен проект?

- На този етап не се очакват програми по фонд “Козлодуй”. Радвам се, че с провеждането на търговете за избор на изпълнители ние сме спестили 1,5 млн. лева от 8,5 милиона. Едва ли пловдивчани могат да се сетят за други търгове, при които да е постигната толкова голяма икономия на бюджетни средства заради по-ниските цени на обществените поръчки. Такъв случай в историята на община Пловдив няма.

От ЕБВР чакаме разрешение спестените 1,5 млн. лева да бъдат вложени в нов лот. Считаме, че с тези пари можем да реализираме мерки за енергийна ефективност още в четири - пет обекта. Ако получим съгласие от банката и търговете минат безпроблемно, догодина през лятото ще санираме още няколко детски заведения.

- Общината спечели проект за енергийна ефективност от Националния доверителен фонд. Какво става с него?

- Проектът е за 3,5 млн. лева, но за голямо съжаление политиката на новото правителство е тези средства да бъдат пренасочени към цената на тока.

- Това означава ли, че Пловдив губи тези милиони?

- Чакаме  налични средства в тази програма и се надяваме, че одобрените по този проект обекти, сред които има детски и учебни заведения, ще можем да санираме догодина. По-голямата част от детските градини и ясли ще бъдат приведени към съвременните норми за енергийна ефективност, като останат 10 - 15 сгради, които трябва да санираме. Това може да стане и със средства от общинския бюджет в рамките до две - три години. Важното е, че цялото ни стопанство минава на газ, което икономически е изгодно, икономично и екологически по-чисто.