Вие сте тук: Начало Медии Инж. Иван Тотев: Вдигаме зала с 10 000 места и закрит колодрум

Инж. Иван Тотев: Вдигаме зала с 10 000 места и закрит колодрум

Вестник „Монитор”, Ели Крумова

- Г-н Тотев, поставихте си амбициозната задача през този мандат Пловдив да стане привлекателна туристическа дестинация. Бившият зам.-министър на културата Тодор Чобанов каза преди време, че „Пловдив е неразработена златна мина за туризма“. Какво трябва да се промени, за да стане тази констатация факт?

- Пловдив не е преставал да бъде привлекателна туристическа дестинация и сегментът, който се развива, а именно културният туризъм, е един от най-перспективните и е насочен към по-платежоспособни туристи. За нас е важно да предприемем стъпки и мерки да направим така, че да удължим престоя на туристите в Пловдив. Всички проекти, които ще стартираме през тази и  следващите години, целят да бъдат създадени повече на брой атракции, като целта е градът ни да бъде не само по-привлекателен, но и да бъде място за по-продължителен престой. Не говоря само за култура и история, говоря и за атракции, които са свързани със събитиен, спортен и конгресен туризъм.

- Реална ли е идеята за изграждане на подземен музей в центъра на града, който да обедини важни културно-исторически и археологически обекти? На каква сума ще възлезе инвестицията и какво се планира през тази година за осъществяването й?

- Пловдив е сред най-старите живи градове в света и това е изключително предимство. Само с този факт Пловдив е „с едни гърди напред“ пред големи световни туристически столици. Самото градоустройство не се е променило във времето. Преди 2000 години Римският форум е бил на мястото, където в момента е централният площад на града. Това дава много добра основа за надграждане и създаване на свързани атракции с културно-историческа насоченост. Пловдив е много повече от един музей, бил той и подземен. Искаме да направим връзка между съседни атракции, между многото обекти в централната градска част, които са от една епоха и са били свързани в едно градоустройство преди 2000 години. Говорим за Одеон, за Форума, за Античния стадион, за Античния театър, за жилищни сгради и други. За нас е важно да направим голям музеен комплекс на открито, който да бъде реално с размерите на централна градска част с връзки между отделните обекти в този комплекс. Предвиждаме част от тези връзки да бъдат подземни.

Отделно на 30 април завършваме реконструкцията Римския стадион, като община Пловдив тази година е заделила средства за стартиране на втория етап на проекта. Довършваме археологическите разкопки в Одеона и северната страна на Форума, като започваме втори етап на проекта. Започваме работа по проект за създаване на музей на открито на Античния театър. Подпомагаме Министерството на културата в работата му за довършването на проекта за възстановяването на Малката Базилика, където се намират едни от най-уникалните мозайки от византийския период, които почти нямат аналог в цялата Византийска империя – IV – VI век. За Античния театър, който с подкрепата на премиера вече е под управлението на община Пловдив, сме заделили средства за втория етап на реконструкцията. Сумата за превръщането на Античния театър в открит музей е сериозна. Ще се изградят туристически маршрути и ще се социализират помещенията под сцената. Много малко хора знаят, че пространството под сцената преди години е било използвано във връзка с работата на театъра. Идеята ни е то да стане изложбена зала.

Но най-важното е, че започваме изцяло нови археологически разкрития. Целта, която сме си поставили, е да намерим така наречените пропилеи или западния вход на Римския форум, като най-вероятно във времето ще реализираме един наистина прекрасен проект за възстановяването на западната част на Форума с колонадите, търговските обекти и т.н. Това ще бъде открит музей на централния площад на Пловдив.

- Има ли действително шансове Пловдив да се пребори за пари по проекта за Небет тепе?

- Да, с министър Томислав Дончев сме коментирали този въпрос. За Небет тепе очакваме около 2 милиона лева по схемата на Европейския финансов механизъм. Небет тепе е люлката на живота по нашите земи и това е приоритетен проект за нас, като амбициите ни са в края на мандата мястото да бъде абсолютен конкурент на Царевец.

- Освен в туристическа инфраструктура Пловдив се нуждае  от инвестиции и в пътната инфраструктура?

- Имахме лоша комбинация – некачествено запълване на дупките през септември, октомври и тежка зима с много сняг. Това доведе до сериозни проблеми в началото на месеца, но с колегите районни кметове смятам, че до голяма степен вече се справихме със състоянието на улиците, въпреки че не това отразява състоянието, към което се стремим. За разлика от предходни периоди сме предвидили сериозни суми за преасфалтиране на булеварди и считам, че още до края на тази година основните пътни артерии ще бъдат изцяло преасфалтирани.

Но по-важното е, че сме отделили, може да се каже, колосална за българските общини сума – около 4 милиона лева, само за проектна готовност на пътна инфраструктура. Говорим за нов мост над река Марица, удвояване на входно-изходни артерии, завършване на околовръстния път, за естакади, подземни преминавания, каквито има на много малко места в България. Това са проекти, които до голяма степен ще подобрят трафика, пътникопотока и състоянието на транспорта в Пловдив. Стартираме много големи проекти във връзка с организацията на движението – проектиране на многоетажни паркинги, разработваме идеен проект за подземен паркинг с над 300 коли. Това са мащабни проекти, на които се надявам до края на мандата да започнем да режем лентите.

- Строителната програма на общината е амбициозна и мащабна. Кои са приоритетните проекти?

- Всички са приоритетни. За нас е много важно да направим проектна готовност на общината. Заделили сме и много сериозни суми в частта „осветление“ – сумата е над един милион и половина само за проектиране и изграждане на осветление. За пътно строителство имаме над 6 милиона лева за асфалтиране и тротоари. Имаме около 6,5 милиона лева за детски градини, като започваме три нови обекта – две детски градини и една детска ясла. Това, което за нас е най-важното в момента, е да изготвим много добри технически задания. Стартирането на големи проекти под формата на инженеринг за мен лично е една недобра практика и аз не я подкрепям  - цената става по-висока, няма достатъчно прозрачност и инженеринговият подход ще бъде минимизиран в този мандат.

Стартираме и два много важни спортни проекта, които ще отличават Пловдив от всички градове в България. Спортна зала за 10 хил. места със закрит колодрум и втори гребен канал. Тези проекти дават възможност за развитие на събитийния туризъм и популяризиране на Пловдив като спортен център. Само ще припомня, че миналата година Пловдив бе домакин на Европейското първенство по гребане за младежи, а през август тази година сме домакини на Световното първенство по гребане за неолимпийски дисциплини. Вече сме заявили нашето намерение за домакинство на Световното първенство по кану-каяк 2016 и Световното първенство по гребане 2017. Предвиждаме и домакинства на европейски и световни прояви на състезания за колоездене на закрито.

- Какво ще направите за развитието на бизнеса?

- Само с домакинството на световното първенство по гребане през август в Пловдив, в най-мъртвия от икономическа гледна точка месец, ще има над 2000 туристи за 10 дни. Ние се настройваме към бизнеса и неговите нужди, отворени сме към всички видове публично-частни партньорства. Очакваме с голям интерес новия закон за публично-частните партньорства, както и новия закон за насърчаване на чуждестранните инвестиции в България. Още един допълнителен факт е създаването на специализирано звено „Развитие“, което ще е фокусирано изключително върху работата с бизнеса. От друга страна, се опитваме да въведем максимално голям брой електронни услуги. Преди по-малко от месец въведохме публични регистри, които вадят на светло цялата стопанска дейност на общината, договори и наеми. Имаме десет публични регистъра, които правят община Пловдив вероятно най-прозрачната община в България. В момента въвеждаме нова система за местни данъци и такси, очакваме до края на годината да дадем възможност на сто процента задълженията към община Пловдив, такси и услуги да се заплащат по електронен път. Опитваме се да пренастроим администрацията да работи в услуга на бизнеса. За първи път въведохме бързи и експресни услуги в строителството, които до голяма степен ще са в полза на бизнеса.

http://www.monitor.bg/article?id=330186