Вие сте тук: Начало Медии Инж. Иван Тотев,кмет на Пловдив: ГЕРБ няма алтернатива за управлението на Пловдив

Инж. Иван Тотев,кмет на Пловдив: ГЕРБ няма алтернатива за управлението на Пловдив

Не ме е страх да се явя на изборите, защото няма нито един мандат, в който да е свършена толкова много работа за града

- Инж. Тотев, каква е готовността на община Пловдив с проекти за новия програмен период?

- По оперативна програма „Региони в растеж“ Пловдив получава 80 млн. лева. Готовността на общината е много по-голяма, затова разчитаме на допълнителни средства по различни финансови инструменти.  80 млн. лева за Пловдив не са чак толкова много, като се има предвид, че капиталовата ни програма за тази година е около 40 милиона. Не очакваме 80-те млн. лева да променят града с магическа пръчка, но тези  средства ще бъдат вложени в дейности със значим обществен ефект. Ние се придържаме към формула, която определя как да разходваме европейските пари. Не можем да ги похарчим, например, за стадиона, каквито коментари се появиха. Със сигурност част от безвъзмездната помощ ще бъде насочена към  надграждане на транспортния проект. Това означава увеличаване на интелигентните светофарни системи на кръстовищата и тяхното оборудване с видеокамери. В момента някои кандидати се упражняват с обещания за видеонаблюдение, но искам да напомня, че ние вече подготвяме обновяване на светофарите на 42 кръстовища по транспортния проект. Те ще бъдат оборудвани с видеокамери. Отделно от общинския бюджет са осигурени 300 000 лева на Областната дирекция „Полиция“  за видеокамери на всички входно – изходни артерии на Пловдив. С финансова помощ по ОП „Региони в растеж“ ще включим нови кръстовища в системата за управление на трафика в града, чийто център се изгражда в административната сграда на бул. „Шести септември“ /бившия хотел на Ванко I/. Вече имаме план, според който всички натоварени кръстовища в Пловдив ще бъдат под постоянен мониторинг. Целта е да се облекчи движението в града. Интелигентната система  не е само предизборно обещание – по нея реално се работи.

-      Къде ще се инвестират останалите средства от финансовата помощ?

-      Част от 80-те млн. лева са предвидени за социални жилища. В списъка на чакащите за настаняване са над 400 семейства и той никога не намалява. По време на кризата общината получи малко апартаменти под формата на обезщетение, защото сторителството беше замряло. Като говорим за социални жилища, това не означава, че ще ги строим в етнически квартали. Целта е в тях да се настанят хора, които действително имат жилищна нужда, без оглед на етнос. В момента проучваме моделите в Испания и Германия. Европейската практика е този тип жилища да се строят бързо и евтино, без екстри, без мазета, с извадени пред сградата водомери и електромери, без асансьори, максимум до 4 етажа, с апартаменти до 60 кв. метра. Идеята е тези жилища да бъдат групирани в социални комплекси и предназначени за хора, които един ден ще стъпят на крака и ще могат да се настанят в друг по-хубав апартамент или къща. ОП „Региони в растеж“ дава възможност за саниране на всички училища и детски заведения в зоната за социално въздействие, която обхваща кварталите между бул. „Кн. Мария Луиза“ и бул. „Марица – юг“. В тази зона попада и паметникът на културата от национално значение – Източната порта. Възможно е и там да бъдат вложени средства.

-      С какви проекти ще кандидатствате, след като се отворят и други програми?

-      Ще използваме всички възможности за привличане на допълнителни средства. Много малка част от това, което постигнахме в нашия мандат, е финансирана по европейски проекти, защото има и други финансови инструменти –  републикански бюджет, местният бюджет, различни фондове. Санирахме 36 детски градини,ясли, училища и други общински сгради по проекти, финансирани от фонд за енергийна ефективност „Козлодуй“ и Национален екодоверителен фонд. В момента сме в процедура на шести лот по „Козлодуй“. С икономисаните от предходните лотове средства в размер на един милион лева ще санираме още четири детски градини. Тоест, 40 общински сгради са с мерки за енергийна ефективност, топлоизолация, дограма, сменени горивни системи. В резултат на това само за 2014 г. в сравнение с 2013 г. спестихме 1,5 млн. лева от разходите за гориво на общинските сгради. Остават ни само четири детски заведения, където трябва да направим конструктивни промени и след това да ги санираме. В следващия мандат фокусът ни е енергийна ефективност на училищата и ремонт на училищни дворове, както, например, направихме в ОУ „Васил Левски“.

-      Каква е програмата – минимум на ГЕРБ в Пловдив на местните избори?

-      За да продължат тези възходящи темпове в развитието на Пловдив, трябва да има политическа стабилност. Това означава, че ГЕРБ ще се надява в следващия мандат да има кмет, районни кметове и силно представителство в Общинския съвет, което да даде спокойствие на изпълнителната власт да реализира успешно програмата си за управление. През 2011 г. започнахме мандата с 19 съветника и за нас това е минимум, който си поставяме за цел на предстоящите избори.

-      С кои политически сили ще правите коалиция, ако имате пак 19 съветници , а не 26, необходими за гласуване на решение?

-      Ще разчитаме на всички съветници, които могат да гарантират стабилно управление на града. Предизборни коалиции няма да правим.

-      Страх ли ви е от конкурентите, които вече са официално обявени – Славчо Атанасов, Дани Каназирева?

-      Разбира се, че не. Познавам качествата на всеки човек, който се занимава с обществено-политическа дейност в Пловдив. Знам, че в момента в Пловдив няма алтернатива на управлението на ГЕРБ. Няма партия или фигура в политическия живот,  които могат да дадат повече  на град Пловдив, отколкото дава  и може да даде в следващите годни ГЕРБ. Смятам, че пловдивчани добре го разбират.

-      Вашите конкуренти обещават на пловдивчани по-ниски данъци. Не мислите ли, че в очите на хората това звучи достатъчно примамливо, за да гласуват за тях?

-      И СИРИЗА  обещаваше гърците да плащат по-малки данъци и да получават по-високи социални привилегии.  Видяхме, че това е модел, който не работи, и не може да бъде политически аргумент, който да ни накара да променим нашите политически послания. Нашите послания са за стабилен  растеж на града във всички негови сфери, признание и уважение към града.  Пловдив не е получавал толкова признание в цялата му история от Десети ноември насам, колкото получи в нашия мандат. Това са отличия за най-добрите сгради на годината – за възстановения от нас паметник на културата Малката Базилика и реконструирания Римски стадион,  титлите Европейска столица на културата, град на спорта и най-красив град, град на бизнеса, публикации и предавания за Пловдив като за атрактивен туристически център в световно известни издания.  Дори не мога да изброя всички отличия – те са десетки. включително и международни. Нито едно управление не може да се похвали с толкова много успехи  и ние трябва да се гордеем с тях, защото всички имаме заслуга за това. Всеки пловдивчанин, дори и с критиката си е помагал на града. Неведнъж сме коригирали позицията си, защото имаше различно обществено мнение. Вслушвали сме се какво мислят пловдивчани.

-      Не съжалявате ли, че под натиск се отказахте от подземен гараж под езерото с Пеещите фонтани?

-      Бъдещето ще покаже, дали сме били прави, когато послушахме противниците на този паркинг. Пешеходната зона в „Капана“, който се превърна в арт квартал, нямаше да се случи без подкрепата на всички граждани на Пловдив. Спомняте ли си как изглеждаше „Капана“ преди 4 – 5 години? – Като паркинг, задръстен от коли.

-      Колко кандидати очаквате да се състезават с вас за кметския пост?

-      Това няма никакво значение за мен. Когато през 2007 г. се кандидатирах за кмет на район „Източен“, имаше 14 кандидата и спечелих.

-      Но през 2011 г., когато се борехте за кмет на Пловдив, победата беше трудна. Спечелихте на балотаж с разлика само 2000 гласа. Не допускате ли, че тази ситуация може да се повтори?

-      Да, балотажът беше труден, но тогава ние не можехме да покажем, какво свършихме за Пловдив. Бях областен управител и успехите се изразяваха в пътен възел „Скобелева майка“ и старта на реконструкцията на Римския стадион, които  постигнахме с подкрепата на правителството на ГЕРБ. В момента хората вече могат да оценят реалната работа, която свършихме за четири години. Мога да изляза и да кажа на пловдвчани: „Благодарение на това, че преди четири години ни гласувахте доверие , Пловдив стана един от индустриалните центрове на България, Европейска столица на културата, има най-дългата пешеходна зона, първия арт квартал в България, прекрасен Стар град, който вече е осветен за разлика от 2011 г., има Пеещи фонтани, които идват да гледат дори софиянци, многофункционалната спортна зала, очаквана половин век, има навеси и карти с маршрути на автобусните спирки. Пловдив е един от най-зелените градове в България с най-много цветя и система за капково напояване. Пловдив е единственият град, който има голямо собствено стопанство и произвежда своя растителност, вместо да купува.

-      Г-н Тотев, поне малко критика нямате ли към себе си и екипа?

-      Разбира се, че винаги може повече. Сигурно е имало моменти, в които е можело да бъдем по-диалогични.

-      А с художниците и медиците от Онкодиспансера?

-      Проблемът е, че понякога съм болезнено откровен и директен. Аз съм технократ, държа на конкретни неща, без да влагам емоции и се случва да съм по- откровен , отколкото трябва да бъде един политик, макар че го правя с единствената цел – да защитя обществения интерес. Не владея изкуството, наречено лицемерие, и затова навличам гнева на някои групи хора. Спомнете си обаче и за друг протест – на спортния клуб за плувен басейн „Младост“. Ползваха го, без да плащат и всички разходи се поемаха от общината. Какво се случи? Общината пое басейна, направихме ремонт и днес хората, които го ползват, са доволни. Сега ще строим още един басейн отвън. По-добре ли е? – По-добре. В Онкодиспансера се появи напрежение, след като с конкурс беше избран нов управител. Част от работещите там започнаха протест срещу напълно законна процедура, защото някой е казал, че новият директор щял да закрие диспансера и да ги уволнява. Жива верига щяха да правят. И какво се случи? Новият управител ръководи диспансера без да има сътресения, затова и протести няма. С художниците се получи недоразумение, защото някой отново е пуснал слух, че ще събаряме галерията на ул. „Гладстон“. Дадохме ли 30 000 лева за проектиране на основен ремонт? – Дадохме, което означава, че и в помислите си нямаме намерение да събаряме сградата. В тези случаи навярно търпя критика, защото технократски се хвърлям да защитавам позиция, която предварително е обсъдена и оценена като полезна.

-      - След като всичко се прави в името на обществен интерес, защото в обществето все повече се налага мнение, че  краде всеки, който е на власт?

-      - Защото това е  една от опорните точки да омаскариш този, който управлява в момента. Много е трудно в такъв мандат, както в Пловдив, да намериш други опорни точки. Не можеш да докажеш, че се краде, но това чисто емоциално впечатлява хората. Същите опорни точки се използват при тиражирането на тезата, че спортната зала е съмнително скъпа.  Не се притеснявам от тези манипулации, защото  и реконструкцията на Цар – Симеоновата градина, и строителството на Колодрума са гледани не под една, а под сто хиляди лупи. Имаше много проверки и, повярвайте ми, ако имаше нарушения, никой нямаше да ни пожали. Във всичко, правено през тези четири години, сме цепили стотинката на две и сме гледали да направим максимално много за максимално малко пари и с максимално качество. Затова има резултати. Наскоро един кандидат за кмет обясняваше, че е имал същия бюджет, като при нас. Тогава къде са нещата, които се случиха в предишния мандат?

-      Каква ви е прогнозата  - от първия тур ли ще печелите изборите или на балотаж?

-      Суверенът е този, който решава кой да управлява. Пловдивчани ще го решат.

-      На чия подкрепа разчитате?

-      На всички.Когато говорим за управление на Пловдив, партийната принадлежност няма значение. Ние питаме пловдивчани искат ли градът да се развива по този начин, който ние показахме. Тук не говорим за партии. Естествено, че всичко, което се случва в Пловдив, се случва в мандата на управлението на ГЕРБ. Кметът Иван Тотев е от ГЕРБ, но напредък, който постигнахме, касае всички пловдивчани, затова разчитаме да ни подкрепят.

Интервю на Валентина Йеремиева, вестник „Марица”