Вие сте тук: Начало Медии Икономическото развитие на Пловдив е приоритет на ГЕРБ

Икономическото развитие на Пловдив е приоритет на ГЕРБ

Иван ТОТЕВ, областен управител и кандидат за кмет на ГЕРБ. Интервю на Георги ЛИНКОВ за вестник "Марица" Работата в общината е дефрагментирана, ще задвижим системата и експертния потенциал на служителите Г-н Тотев, много убедителна заявка обявихте в неделя - победа на първи тур и мнозинство в Общинския съвет на изборите през есента. Реалистична ли е?

- ГЕРБ е и ще бъде първа политическа сила както на национално, така и на местно ниво. Тази заявка не би трябвало да изненадва никого. Тръгваме с увереността на базата на успехите на нашите представители в една или друга институция. Ще поискаме доверието на пловдивчани за следващия четиригодишен период на управление. По този начин ние ще реализираме своите намерения, свързани с управлението и развитието на Пловдив. За нас коалиционният модел не е най-добрата форма на управление на града. Изминалите четири години на застой доказаха точно това.

- Наистина ли смятате, че основният ви опонент е БСП, а не сегашният кмет Славчо Атанасов. Неговият рейтинг няма ли да му помогне да стигне до балотаж с вас?

- Нашият идеологически опонент винаги е била БСП, както на национално, така и местно ниво. Това, че настоящият кмет е разпознаваем, не означава, че има електорален потенциал, за да е сериозен опонент на ГЕРБ. Политическите ангажименти, които може да даде една голяма партия, могат да бъдат гаранция за изпълнение на управленската програма. В момента в Пловдив наблюдаваме хаос в управлението, защото няма сериозна партия, която да застане и да поеме отговорността.    Сега всеки бяга от нея и се оправдава с другия. Едните казват: “те ни молеха да влезем и да спасим Пловдив”, а другите отвръщат, че “най-важните ресори са в ръцете на “червените”. Бягат от отговорност. Ние можем да я поемем и да изведем Пловдив до мястото, което заслужава.

- Твърдите, че ако спечелите, ще се подобри синхронът с централната власт и по този начин Пловдив ще просперира?

- Синхронът между държавна и местна власт е изключително важен. Ние живеем в централизирана държава и добрата комуникация спомага за развитието на един град или регион. Тази комуникация през последните четири години не се видя и усети от пловдивчани. Това е основен проблем на града през последните 20 години. ГЕРБ може да гарантира тази добра комуникация. Всички обекти, които в момента са стартирали и се реализират с подкрепата на държавата, са само малка част в сравнение с това, което смята ГЕРБ да направи за развитието на Пловдив.

- Все пак Славчо Атанасов заяви, че няма сериозен опонент на изборите. Какво показват вашите две последни социологически проучвания?

- Той няма друг избор, освен да казва това, защото е действащ кмет. Трябва да отбележим, че самата институция кмет на Пловдив има висок рейтинг. Нашите изследвания през последните две години показват, че без силна партия и политически ангажимент не е възможно да има кмет на Пловдив.

- По тази логика можем да кажем, че допреди две години титлата областен управител нямаше такава стойност.

- Радвам се, че с моята работа всички пловдивчани разбраха кой е областният управител и каква работа върши. Защото тази институция няма функционалните възможности да бъде сравнявана с органите на местното самоуправление.

- Защо Пловдив не успя да се развие през тези четири години, както Варна и Бургас? Кметът Славчо Атанасов отчете 80% изпълнение на програмата, която е писана с ГЕРБ, но градът изостава.

- Развитието на Пловдив е забавено през последните 12 години, защото моделът на управление през тези години е почти непроменен. Наблюдаваме едни и същи хора, преминали през различни партии, да взимат решенията за управление на града. Ние ще променим този модел и се стремим към самостоятелно управление. Що се отнася до изпълнението на програмата на Атанасов, мога да кажа само: погледнете тепетата, погледнете Стария град, погледнете икономическото развитие на града и сами си отговорете на този въпрос . Реално той може спокойно да кандидатства и сега със същата програма.

- Вие в каква посока ще промените развитието на Пловдив?

- За нас е важно икономическото развитие на Пловдив и когато говорим за това, не означава да запълним тази дупка или да открием онази тоалетна. ГЕРБ говори за икономически потенциал, за привлечени инвестиции и открити работни места в Пловдив. Местната власт трябва да се концентрира в тази насока и ГЕРБ ще направи точно това. Без финансов ресурс и увеличаване на общинския бюджета няма как да се изпълнят ангажиментите към гражданите. Другото, което е важно, е приетият общ градоустройствен план на Пловдив през 2007 г. да се изпълнява. Няма нито един голям проект по него, изпълнен от сегашните управляващи. Важно е за ГЕРБ през следващите четири години да имаме проекти по Общия градоустройствен план - завършване на вътрешния ринг, на околовръстното и др. След това да търсим финансиране на тези проекти и изграждане на това, което досега не се е случило.

- Все пак вашите опоненти ви атакуват, че като представител на държавата не сте помогнали с нищо на града за неговото развитие, упрекват ви, че сте спрели заема, който община Пловдив искаше да изтегли. Какво ще им отговорите?

- Ще отговоря категорично, че за Областна администрация и за мен като областен управител винаги водещи са били интересите на гражданите. Всяко едно решение е следвало това. Най-красноречивият пример е излязлото преди няколко дни решение на Административния съд в Пловдив за прословутото намерение на управляващите Пловдив да поеме дълг от 18 млн. лева. Тогава този заем беше оспорен, а всички от БСП и ВМРО-НИЕ се изказваха доста остро за това как се спира развитието на града.    Но мотивите в решението на Пловдивския административен съд припокриват мотивите на Областна администрация за спирането му. Управлението на ВМРО-НИЕ и БСП ще бъде запомнено с популисткото говорене и    неизпълнените ангажименти.

- Какво ще отчетете през тези две години като областен управител?

Тотев Борисов - Скобелева майка- Областният управител се грижи за законосъобразността на актовете на кметовете и общинските съвети. През тези две години започнахме важни проекти, за разлика на липсващите такива от страна на община Пловдив. Успяхме да реализираме проекта за развитие на летище Пловдив. От 3 ноември стартираме третата редовна линия до Франкфурт, което стана благодарение на добрата комуникация на Министерството на транспорта и намаляването на летищните такси от Министерски съвет. Стартирахме проекта “Скобелева майка”, а община Пловдив абдикира от него и съвместното финансиране. В момента проектът е 100 процента държавно финансиране, само за тази година са 8 милиона лева. За Римския стадион общината пак абдикира от работата по проекта. Тя продължи след превеждане на 850 хиляди авансово финансиране от Министерство на финансите. Общата стойност на проекта е 2 милиона лева. Само преди два дни имахме инспекция на Античния театър по работата по проекта и през септември ще можем да се насладим на новата сцена през северния вход. Тук сме направили нов проект и спечелихме 200 000 лева държавно финансиране. Това са обекти, който имат отношение към развитието на Пловдив, и показваме как трябва да се работи за културния облик на града. Всичко това ще има възвръщаемост. Тези археологически паметници спомагат за подготовката ни за европейска столица на културата.

Аз разглеждам целия потенциал на града от икономическа гладна точка, с какво може да се подобри животът и бюджетът на Пловдив. Ако говорим за културен туризъм, то трябва да се развива като общ продукт, който ще бъде продаваем - фестивален туризъм, културен календар с визия за четири и повече години напред. Не трябва да допускаме грешките на сегашното управление, което прави календар през месец май за месец юли. Нито един външен посетител няма да дойде. В нормалните държави се правят календари четири-пет години напред. Работата и начинът на мислене в община Пловдив е неприемлив! Този мандат се характеризира с “работата на парче”, дребнотемие и различни интереси, които пречат на изработването на дългосрочни концепции и проекти. Като примери можем да отбележим и транспортния, и водния проект, които са на ръба на оцеляването. През изминалите години работата в общината така се е дефрагментирала по отдели и дирекции, че никой не се интересува от работата на другия. Тепърва ще трябва да задвижим системата и експертния потенциал на служителите на общината, така че да дадат най-доброто от себе си и да генерират качествени услуги и проекти.

- Вие ще спечелите ли повече проекти начело на общината и какво може да се спаси от загубеното от сегашното управление?

- Надявам се до края на този мандат да не се изпускат още проекти. Безвъзвратно загубени си остават проектите за “Небеттепе” и “Пловдив - град на културни иновации”.   Ние се опитваме да помагаме - през последните дни се чух няколко пъти с министър Росен Плевнелиев относно транспортния проект и се надявам всичко да бъде наред. Важно е да се използват средствата от европрограмите, както правят другите градове. Община Бургас има усвоени над 180 млн. лева и подписани за много повече.

- Защо заложихте на сегашния зам.-кмет на район “Централен” ген. Димитър Цветков като председател на предизборния щаб в Пловдив? И какви резултати очаквате от първите инициативи с анкетните карти с гражданите?

- Той има дълга биография в партията, бил е организационен секретар и е запознат с предизборната работа. Относно анкетните карти за нас е важно какви са очакванията на пловдивчани за следващия управленски мандат. Трябва да знаем във всеки един квартал и всяка улица какви проблеми имат. Основните проблеми на града ги знаем, но важно е тяхното приоритетизиране в зависимост от желанията и нуждите на пловдивчани.