Вие сте тук: Начало Медии Файненшъл Таймс: Пловдив става истинска ИТ и аутсорсинг дестинация

Файненшъл Таймс: Пловдив става истинска ИТ и аутсорсинг дестинация

БВП на града се увеличава с 12-13 процента годишно, което е един от най-добрите показатели в страната

Град Пловдив, датиращ от преди 6 000 години и богат на археологически съкровища, възвръща предишната си културна и икономическа значимост, пише в днешния си брой „Файненшъл Таймс“. През 2019 г. вторият по големина град в България ще бъде европейска столица на  културата. Междувременно БВП на Пловдив нараства с 12-13% годишно, един от най-бързите темпове в страната. Голяма част от това може да се отдаде на IT и аутсорсинг бума, подкрепян от местната власт и правителството.

Иван Тотев, кмет на града, казва „Мечтата ми е да видя възраждането на Пловдив като комбинация от превръщането му в индустриален и културен център на България.” Пловдив е пример за процъфтяващата аутсорсинг индустрия на страната, допринасяща с почти 4% към БВП, според Българската аутсорсинг асоциация (БАА). България е деветата в света „най-предпочитана” аутсорсинг дестинация  според A T Kearney’s 2014 Global Services Location Index.

Инвеститорите са привлечени от района на Пловдив от Тракия икономическа зона (ТИЗ), обединяваща шест индустриални зони, пишат Теодор Троев и Ангел Петров, авторите на статията във водещия световен бизнес ежедневник. Предимствата и са изградената цялостна инфраструктура и ускорени процедури. ТИЗ е първата по рода си зона в България, обособена като Район за целенасочена подкрепа от държавата, което позволява дори по-малки общини да кандидатстват за финансиране на проекти от националния бюджет или по програми на ЕС. Инвестициите в ТИЗ надвишават € 1 млрд., като се очаква те да бъдат удвоени в следващите 10 години.

„Ние сме консервативни в тези оценки. Интересът непрекъснато расте“, казва Пламен Панчев, съуправител на ТИЗ и председател на Съвета на директорите на „Сиенит холдинг“, създател на зоната.

Повече от 100 инвеститори, най-много от Европа, са били привлечени от благоприятното за бизнеса законодателство, ниските разходи за труд и 10 процента плосък данък, които България предлага на чуждестранните компании. Сред тях са ABB, със седалище в Швейцария и германската група супермаркети Kaufland.

Проект, наречен „Интелигентен град", за насърчаване на енергийната ефективност и намаляване на промишлени отпадъци в ТИЗ, се разработва съвмесно с Fraunhofer Institute Германия и китайската Huawei. Друга китайска компания, Hainan Longquanren Century Invest and Development, е партньор на ТИЗ в Евро-китайската зона за икономическо развитие, насочена към привличане на повече китайски инвестиции, чрез създаване на логистичен хъб, свързващ Азия и Европа.

В ТИЗ са заети 12 000 работника. Липсата на квалифицирана работна ръка е проблем. Д-р Ивайло Старибратов, председател на УС на „Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив”, даде тласък на инициативата за това учебните програми на университети и професионални гимназии да съответстват по-добре на изискванията на ИТ сектора.

Други градове, като Велико Търново, Варна и Бургас, също се ползват от развитието на аутсорсинга.

Разширява се чуждестранното присъствие. Американският технологичен конгломерат HP, откри лаборатория в София, например.

„Потенциалът, който имаме, може да удвои делът на аутсорсинг в БВП през следващите три до пет години", казва Стефан Бумов, председател на БАА и изпълнителен директор на Софика Груп - най-голямата българска аутсорсинг компания, купена от US-базираната TeleTech през миналата година.

Илия Кръстев, изпълнителен директор на  Data Pro, компания за услуги по интелигентно набиране и съхранение на съдържание и данни, прибавя към предизвикателствата намаляващата раждаемост и образованието, „които могат да се окажат спирачка за устойчивия растеж”. Той казва, че България трябва да улесни процедурите по наемане на  чужденци, да спре изтичането на мозъци, да привлече местните жители, които са завършили в чужбина, и да  подобри качеството на живот.