Вие сте тук: Начало Медии Борисов доволен от Тотев за Римския стадион

Борисов доволен от Тотев за Римския стадион

Премиерът Бойко Борисов остана много доволен от работата по Римския стадион, която инспектира следобед на 14-ти октомври

Премиерът Бойко Борисов остана много доволен от работата по Римския стадион, която инспектира следобед на 14-ти октомври.  Заедно с него беше и основният двигател на проекта - областният управител и кандидат за кмет на ГЕРБ Иван Тотев, както вицепремиерът Симеон Дянков, директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, и депутатите от ГЕРБ Менда Стоянова и Стефан Дедев.

Министър-председателят разгледа строителните работи от разкритата вече една част на стадиона, а Иван Тотев му обясни какво предстои да се случи до завършването на обекта.Борисов каза, че е доволен от Иван Тотев за свършените строителни работи по Римския стадион и, че трябва да се развиват още културните паметници и затова е довел Божидар Димитров да помага за финансирането на Одеона и всички други културни проекти.

Borisov_Totev_R_Stadion“Парите затова ги даваме, за да се радват хората на античната красота”, каза премиерът Борисов. Според него Пловдив със своите културно-исторически паметници е много по- добър от софийското Ларго, но те трябва да се развиват, както сега Иван Тотев прави с Римския стадион.  “Поздравявам Иван Тотев за свършената отлично свършената работа.  Сега ще отпуснем и средства  за друг знаков археологически комплекс в града - Одеона, които ще бъде свързан с Форума, а освен това ще се направят и разкопки на паркинга до Пощата.  Пловдивчани имат голямо богатство от архитектурни паметници.”, каза Борисов.

Според него чужденците могат само да ни завиждат за това богатство. “Например вчера председателят на Европейската комисия Жозе Барозу и еврокомисарите са се възхищавали дълго време на 23 дка археология при софийското метро. Вчера и днес гостите от ЕНП само за това говориха.”, каза Борисов.

Премиерът посочи, че познава добре центъра на Пловдив и има много хубави студенстки спомени, където в момента се реновира Pимският стадион.  Още от студентските му години Борисов е стоял и си е пиел кафето в района.  “Колко много ще се радват хората, че ще ги има тези обекти, ще си пият кафе и ще се обичат”, коментира той. Премиерът посочи още, че преди час и половина е открил кръстовището на магистрала “Тракия” при Стара Загора.  Той обяви, че догодина магистралата ще бъде готова до Бургас.  “Догодина хората ще си пият кафето в Пловдив, а след това ще отидат да се изкъпят в Бургас”, допълни Бойко Борисов.

“Беше много важно премиерът Борисов и да види за какво точно е дал парите - 800 000 лева, гласувани с решение на Министерски съвет. Знаете с проблемите с Община Пловдив и нежеланието на Славчо Атанасов да финансира този важен обект.  Министър-председателят видя къде отива всеки един лев, което ще ни даде мотивация да изискаме още средства за Пловдив”, каза и Иван Тотев. 

От своя страна финансовия министър Симеон Дянков заяви, че Божидар Димитров вече е разгледал как върви проекта за Римския стадион и сега трябва да направи сметка за Одеона и свързването му с Форума.  “По този начин ще направим и тук Ларго, а след това ще започнем работа и по старинната търговска улица. До седмица две Божидар Димитров ще направи анализ за работа и средствата, които ще трябва да се дадат.    Това ние е по сърце и на мен и на Тотев и на Божидар.”, каза вицепремиерът Дянков. 

“Очаквам от Иван Тотев като бъдещ кмет на Пловдив освен тези проекти, да обърне сериозно внимание и на Стария град.  Той е културна ценност и Тотев има голямо желание да работи и да оправим Стария град”, каза Божидар Димитров.

Министър-председателят Бойко Борисов и финансовия министъDSC03565.JPGр Симеон Дянков дадоха началото на строежа на спортен комплекс в Пловдивския университет.  Добро образование без здрав дух и здраво тяло не може. Надявам се бързо да строите и след 10 месеца студентите да имат къде да спортуват, каза Борисов и даде заповед на багериста да направи първата копка.    Заради заслугите си за изграждането на спортната зала футболната легенда Христо Стоичков ще бъде удостоен с титлата “доктор хонорис кауза” от Пловдивския университет, а награждаването ще бъде на 11 ноември, каза доц Запрян Козлуджов.  Симеон Дянков заяви, че едва ли без неговата помощ щеше това да се случи.

Вестник „Марица”, Георги Линков