Вие сте тук: Начало Медии Атанас Узунов: Славчо Атанасов обещава, Иван Тотев изпълнява

Атанас Узунов: Славчо Атанасов обещава, Иван Тотев изпълнява

Спортната база продължава да се руши, единствените свежи пари за пловдивския футбол издейства областният управител от правителството

Спортната база продължава да се руши, единствените свежи пари за пловдивския футбол издейства областният управител от правителството, общината бави и тяхното усвояване

Атанас УЗУНОВ, изпълнителен директор на Локомотив Интервю на Димитър ИВАНОВ

СПОМЕН ОТПРЕДИ ЧЕТИРИ ГОДИНИ
„Каква община е Пловдив, ако не може да отпусне по 4-5 милиона лева годишно за развитието на футбола?...“ - попита на среща с представителите на четирите футболни клуба в града тогавашният кандидат за кмет на Пловдив Славчо Атанасов и в присъствието на видни юристи официално пое обещание.

- Как се разви футболът с тези милиони, господин Узунов?

-  Нито милион не получихме. Останахме си с обещанието. То така се сбъдна, че виждате реалността - на практика Спартак и Марица вече не съществуват на футболния небосклон.

-  Какво е състоянието на спорта в спортната столица Пловдив?

-  Пловдив беше не само спортната, а и футболната столица. Имахме спорт, който даваше републикански, балкански, европейски, световни и олимпийски шампиони. 70-80 на сто от видните спортисти на България бяха свързани с Пловдив - родени тук, възпитаници на спортното училище или клубовете. За съжаление спортът не е в дневния ред на общината. Болно ми е, че вместо да привлечем младите към спорта, ги оставяме да поемат по грешни пътища. Но как да ги привлечем, като нямаме база?

- Толкова ли е тежко положението с базата?

-  Толкова. Строят се жилищни комплекси, увеселителни заведения, но не и спортни площадки. Като спортен човек, ми се плаче, като гледам как стадион “Пловдив” се руши и се превръща в паметник на пренебрежението към спорта.

-  Не се ли търси най-доброто решение за неговото бъдеще?

-  Беше предложена инвестиция за над 170 млн. лв. за изграждането на нов модерен спортен комплекс, но не знам защо доказали се спортисти не възприеха чудесния според мен проект.Не го казвам заради роднинството си с Христо Стоичков, който беше инициатор на деянието да доведе испанските инвеститори, а защото това е единственият реалистичен начин да имаме нова база. Как София даде съгласието си за два нейни стадиона, а в Пловдив, както винаги, се получи разнобой, който не води до нищо добро - още много години “паметникът” ще продължава да се руши.

-  Може би пловдивчани са по-неверници? Съмняват се, че бъде ли разрушен стадионът, на неговото място нищо ново няма да се построи.

-  Разликата е в подхода. В София премиерът Бойко Борисов отсече “Така ще е!” и реши проблема. Нашата местна управа започна голямо умуване - да питаме хората, да правим проучване... Нито капка решителност и категоричност! Нали затова сме ги избрали - да действат смело и да поемат отговорността, когато вземат добри, макар и непопулярни в момента решения за града. Страх ги е!

-  Навярно общината има по-добри идеи?

-  Самите те не знаят какво искат и какво да правят, затова се крият зад оправданието с общественото мнение. Имали проект за реконструкция!... Представяте ли си каква кръпка ще стане сред хубавата среда на Гребната база. Нито Международната федерация по лека атлетика, нито УЕФА и ФИФА ще ни да дадат лицензи.

-  Нищичко ли все пак не се случва за подобрението на спортната база?

-  Случва се, но всички реконструкции и подобрения са със средствата на собствениците на клубовете и привържениците на техните спортове, макар че всички спортни обекти в Пловдив са общински или държавни. Волейболните клубове “Локомотив” и “Марица” сами ремонтираха рухналата зала на стадион “Лаута”. Същото важи и за футболните клубове. Със свое решение Министерският съвет отпусна по близо един милион лева за изграждане на осветление на стадион “Локомотив” и подобряване базата на стадион “Ботев”, но вече няколко месеца парите не са преведени.

-  Защо?

-  Защото общината дори не е обявила конкурсите за проектиране. Сигурно скоро няма и да стане, защото в момента градската управа се вълнува повече от предстоящите избори. Мудността е една от отличителните черти на това управление. Това е голямата разлика между Славчо Атанасов и областния управител Иван Тотев, който, макар и - за разлика от кмета, да не се афишира като спортен или футболен човек, винаги откликва на желанията на двата от по-изявените футболни клубове - Ботев и Локомотив. Точно той ни заведе с Марин Бакалов на заседанието на Министерския съвет, което взе решението да ни отпуснат милионите, което сега общината забавя. Той ни срещна с премиера, който ни оказа пълната си лична подкрепа. Това е различен стил на действие, нали? Нека само припомня колко писма изпонаписа кметът за стадион “Ботев” все без положителен отговор. Дойде министър-председателят Борисов и лично предаде ключа на стадиона на феновете на отбора. И кметът не ни е отказал среща, приема ни, изслушва ни и решава проблемите ни документално, но на практика почти нищо не става.

-  Нали разпределиха между клубовете 300 хил. лв. за билети за мачовете? Не сте ли доволни?

-  Още нищо не сме видели. Вместо пари за билети, Локомотив поиска игрище за младите футболни надежди. Устното уверение, че на 15 септември ще е готово, се оказа поредното празно обещание. Нищо не е направено. Надявам се, че в скоро време пловдивските футболни отбори ще играят водеща роля във вътрешния шампионат и ако получим право на участие в евротурнирите, би ли отговорила общината къде ще се провеждат тези футболни срещи от международен мащаб? Дано следващото управление на града знае отговора и се окаже по-дейно от сегашното?

-  Какво очаквате от бъдещия кмет?

-  Мъжка дума! Не е важно да обещаваш и непременно да си фен на спорта, а преди да обещаеш нещо, да прецениш дали е в твоите възможности да изпълниш казаното в срок, а не някога си и с вечните оправдания, че законите и процедурите били калпави. По-добре е тогава да не обещаваш.

-  Познавате ли такъв надежден човек?

-  Познавам.

-  Кой е той?

-  Читателите се сещат сами, нали?...