Вие сте тук: Начало Медии 100-те дни на Иван Тотев: Летящ старт и амбиция за работа!

100-те дни на Иван Тотев: Летящ старт и амбиция за работа!

Пари има, уверява оптимистично градоначалникът. От първите дни кметът лично подхвана европейските проекти, обикаляйки министерства, агенции и консултанти.

След изборите кметът Иван Тотев беше предупредил, че не иска пловдивчани да му дават толеранс от сто дни, каквито по неписани закони се полагат на новите управници. Градоначалникът каза, че време за губене няма, камо ли да се адаптира три месеца. Но да не нарушаваме традицията.

Застанал все още на старта на четиригодишния си мандат, Тотев прави впечатление на енергичен човек, на когото не са му чужди проблемите на Пловдив и който няма нужда дълго да влиза в час. От първите дни кметът лично подхвана европейските проекти, обикаляйки министерства, агенции и консултанти.

Не прехвърли този горещ картоф на заместници, както се случи в миналия мандат, съзнавайки, че отговорността за европарите е негова. Силно се надява, че от ЕС Пловдив ще получи над 200 милиона лева - сума, равна на годишния бюджет на общината, каквато финансова помощ общината не е виждала.

Не се оплаква, както Славчо Атанасов, че бюджетът е малък, средствата не стигат и държавата е виновна за това. Пари има, уверява оптимистично Тотев, въпреки че за тази година бюджетът е почти колкото през 2011-а. И отново големите надежди се възлагат на прословутите 13 милиона лева от софийския боклук, на които се осланяше и Славчо Атанасов.

Без много шум и дебати Тотев махна паметника на Филип Македонски и прословутото Ренде от Главната, запален по футуристичната идея за археологически музей под Главната. Настоя да се закрие спецбригадата за кърпеж на дупките, от което поне засега полза не се вижда. Настилката на повечето от основните улици е досущ като решето и тепърва от Иван Тотев се очаква да реши този многострадален пловдивски проблем. Няма вече с какво да се оправдава.

На новия градоначалник не му е присъща мекошавост. Сведе до минимум харченето на пари по договора с фирмата за паяци, наета в края на миналия мандат. Репатрирането е намалено, през уикенда паяци няма, близо 500 забранителни знака са махнати за радост на шофьорите. Притисна ресторантьорите и търговците, които дължат 2,5 млн. лева такси, и им постави ултиматум да внесат парите до 1 юни. Иначе вдига таксите. Тотев се готви да скъса пъпната връв на общината с концесионера на автобусните спирки, които за резил на бившите осем години са в окаяно състояние.

Но запази старите договори за чистота, както и такса смет, въпреки че ГЕРБ ги атакуваше, докато беше в опозиция. И отправя суперлативи по адреса на частния подизпълнител - фирма “КМД” на Атанас Търев, въпреки че вътрешните улици далеч не са образец.

Смени почти всички водещи фигури на възлови места. Покрай сухото изгоря и суровото. Например изгони от шефския пост в “Градини и паркове” Иван Георгиев, който си даваше душата за предприятие, но пък за зла врага беше от ВМРО-НИЕ. А за Стария град и досега няма подходящ кадър за директор. Все още няма и ясна програма как ще се стопанисва резерватът, за да не изглежда занемарен. От проектобюджета, който ще се гледа на днешната сесия, не личи, че в Стария град ще има промяна откъм финансирането. Тотев уверява, че ще докарва пари по проекти. Обещанието звучи окуражаващо, стига да не остане само на приказки, каквото слушаме 20 години.

В общи линии кметът се справи с невиждания от десетилетия сняг по основните булеварди. Не хукна да кара ски в Пампорово, както в една снежна зима беше направил д-р Иван Чомаков. Препуска из улиците с белия си личен джип, включително и през нощта, за да види с очите си дали работят снегорините. Факт е, че нито ден не остави града без транспорт, нито позволи заради студа да се затворят училища и детски градини.

За по-критично настроени граждани промяната в управлението едва ли е забележима. Вътрешните улици са в ледени буци и преспи, много от тротоарите не са изчистени и до днес, дупките се множат, детските градини поскъпнаха, яслите вече не са безплатни. Привържениците на Тотев напомнят, че в началото на мандата едва ли могат да се случат повратни неща. Градоначалникът обещава, че те тепърва предстоят.

Валентина Йеремиева, вестник "Марица"