Вие сте тук: Начало Въпроси Въпрос от Христо Драганов, Пловдив

Въпрос от Христо Драганов, Пловдив

Здравейте, господин Тотев. Много Ви уважавам и затова се обръщам към Вас. Имам запитване относно пътната инфраструктора на град Пловдив и дали е възможно да ми се отговори.Има ли някой, който инспектира и контролира поставянето на уличните шахти и  копаенето напречно по всички улици на града, защото много съм възмутен  от този проблем , тъй като там където е копано през улиците за поставяне на кабели и т.н. никога след полагането на асфалт след тези дейности не е както първоначалния вид на пътя и ми омръзна да минавам с автомобила си по целия град всеки ден по тези вече естествени неравности. Същото се отнася и за шахтите по улиците в града ни. Много от тях са пропаднали, други пък старчът с по 5 см. над асфалта. Защо няма постоянен контрол - тези, които ги поставят и асфалтират да си поправят грешките. И едно предложение от мен - след като станете кмет на Пловдив нека в договорите на тези фирми да залегне такава точка за допълнително възстановяване на пътя.

Уважаеми г-н Драганов, проблемът, който поставяте, е един от най-често коментираните не само в този, но и доста мандати назад. Тук отговорът на въпроса „Защо така се получава?” е - заради липсата на координация между Община Пловдив и различните кабелни, комунални и други компании в Пловдив. Самият аз през 2008-ма година като кмет на район „Източен” асфалтирах голяма част от квартал „Каменица”, който след това бе разкопан от кабелни оператори. За съжаление липсата на синхрон между голяма община и фирмите води точно до това.

Да, наистина има хора, които контролират този процес, има хора, които контролират както височината на шахтите, така и възстановяването от разкопавания, но както виждаме с Вас, това няма кой знае какъв ефект.

Проблемът е решим и това, което е важно да се каже е, че по време на изграждането на уличната мрежа Община Пловдив трябва да прави такива проекти, с които да възпрепятства по-нататъшното разкопаване. Това, естествено, е малко по-скъпо – образно мога да кажа, че ако проектирането и изграждането една улица струва 100 единици, при използването на проекти предвиждащи бъдещите застроявания ще струва 120 единици, но пък няма да бъде разкопавана.

Примерът, който ще посоча, е продължението на улица „Славянска” в район „Източен”. Когато я изграждахме през 2009 г. през 60 метра оставихме напречно тръби за кабелни мрежи. Виж тук: Правят улиците в "Източен" с мисъл за бъдещето. По същия начин могат да се извеждат водопровод и канализация при строеж на нови сгради да не се налага разкопаване на съществуващата инфраструктура.

Всичко е въпрос на управленски решения !