Вие сте тук: Начало Въпроси Въпрос от Петър Георгиев

Въпрос от Петър Георгиев

Г-н Тотев, като настоящ областен управител и бъдещ кмет на град Пловдив, каква е вашата визия за излизане на Пловдив от иконимическата сянка на София? Защото все повече хора работят през седмицата в столицата. Имате ли идея за изграждане на бизнес парк и привличане на голяма компания като "Hewlett-Packard" в Пловдив? Благодаря Ви предварително!

Здравейте, г-н Георгиев !

Мисля, че трябва да престанем с тезата, че някой в София пречи за икономическото развитие на Пловдив. За мен е грешна тезата, че Пловдив трябва да се съревновава на всяка цена и във всичко със София. Всеки град има своите дадености, които трябва да развива. Аз считам, че Пловдив трябва в максимална степен да си партнира със София. Нашият град има потенциал, различен от този на столицата. Трябва наблегнем върху тези разлики и да развием точно тези характерни дейности, като например културно-историческия туризъм, фестивалния туризъм и др. Това е потенциал, който Пловдив има, но на този етап не развива.

Като пример за крачка в развитието на тези специфични дадености мога да дам, фестивалът SOUNDS OF THE AGES, който организирам на 21-ви септември на Античния театър. От около 3000 продадени билета, над 1000 са продадени в София. Трябва да се възползваме от потенциала, който има София и да печелим от него.

Що се отнася до икономическото развитие и изграждането на високотехнологични зони – това трябва да бъде приоритет на всяко едно управление, както и привличането на нови инвеститори. Както и в едно свое интервю, ще попитам и сега кмета Славчо Атананасов – През неговия мандат колко пъти в Пловдив дойде изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции ? За съжаление отговорът е – нито един.

Г-н Георгиев, сам знаете, че всички големи инвеститори като "Hewlett-Packard", които вие визирате във въпроса си, търсят контакт с правителството и Българската агенция за инвестиции.

И на края, но не по важност залагам много на добрата работа с университетите в Пловдив. Не може да се говори за изграждането на технологични паркове без участието на университетите. В момента комуникацията с тях не е на нивото, на което трябва да бъде, а знаете, че Пловдив, е академичен център. През следващия мандат ще работя в посока подобряване на тези взаимоотношенията и на изготвянето на общи проекти с висшите учебни заведения.