Вие сте тук: Начало Тотев става кмет на първи тур при висока избирателна активност

Тотев става кмет на първи тур при висока избирателна активност

Иван Тотев може да спечели изборите за кмет още на първи тур при по-висока от прогнозираната избирателна активност, която засега е под 50 на сто.

Това коментира социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков, който днес представи резултатите от последното представително проучване на агенцията, проведено в навечерието на предизборната кампания - между 30 август и 8 септември сред 600 пълнолетни пловдивчани.

30% биха гласували със сигурност за кандидата на ГЕРБ Иван Тотев, 16,5% - за Славчо Атанасов от ВМРО-НИЕ и коалиция, 14,5% - Георги Търновалийски от БСП. Докато сегашният кмет има едва 10% потенциал, този на Тотев е 40%, така че се очаква в хода на кампанията да набере още привърженици.

Мнозинството от общинските съветници ще бъде от ГЕРБ - 40 на сто, втората според прогнозните резултати група в местния парламент ще е на БСП с 21,6%, следва Синята коалиция - 6,5%, и ВМРО-НИЕ и коалиция - 5%.

При максимална мобилизация на структурите на ГЕРБ в Пловдив може да бъде постигнато пълно мнозинство и победа на Иван Тотев още на първия тур, при което ще има кмет, спокоен да провежда заявената в предизборната си програма политика.

34% или една трета от пловдивчани предпочитат градът да се управлява от партията, която управлява страната, едва 10 на сто предпочитат кмет и мнозинство в местния парламент от опозиционна партия.

20 на сто посочват като най-голям проблем на града чистотата, но не само по улиците, а като цялостно състояние - с всичкия боклук и мръсотия. Всеки пети гражданин е недоволен от пътната инфраструктура, също толкова се оплакват от социално-икономическото си положение.

Все пак сред пловдивчани преобладават позитивните очаквания за по-добро бъдеще.

Официалният прес релийз може да откриете тук: ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКИ НАГЛАСИ - ПЛОВДИВ СЕПТЕМВРИ 2011