Вие сте тук: Начало Тотев лобира за нов финансов поток към Пловдив пред европосланици

Тотев лобира за нов финансов поток към Пловдив пред европосланици

Напредъка по изпълнението на финансирания от Финансовия механизъм на Европейското икономическо прострранство проект за Римския стадион областният управител инж. Иван Тотев обсъди на среща днес с посланиците на Норвегия Тове Скарстейн и на Гърция Данаи-Магдалини Куманаку.

"С изпълнението на този проект доказваме, че заслужаме доверието на Европа", подчерта Тотев пред двете си гостенки, които срещна и  с екипа за управление на проекта. Той още веднъж отдаде заслуженото на държавната подкрепа за осъществяването му. Този проект е един от малкото, за които Министерски съвет отпусна целево средства за оперативни и авансови плащания, което още веднъж показва волята за реализирането му, допълни той.

Ръководителят на екипа Емилия Петрова направи презентация за развитието и напредъка на проекта, както и за предстоящите за решаване задачи. С техническия проект гостите бяха запознати на мястото на обекта от архитект Румяна Пройкова - ръководител на екипа, изготвил работния проект. На срещата присъстваха още първият секретар на посолството на Гърция в София Михалис Гавриилидис и Аделина Везенкова - представител на Националното координационно звено в Министерски съвет.

"С нетърпение очаквам официалното откриване на обновения Римски стадион. Много съм развълнувана от това, което видях, и особено от голямата страст на този млад човек Иван Тотев за успешното приключване на проекта", заяви посланикът г-жа Скарстейн .Тя призна, че лично е чула суперлативите  на норвежките експерти археолози, които проверяваха  обекта в началото на месеца.


Областният управител инж. Иван Тотев и посланик Скарстейн разговаряха и за новите програми, финансирани от Европейското икономическо пространство до 2014-та година и за възможностите Пловдив да кандидатства по тях. Стана ясно, че Норвегия, Исландия и Лихтенщайн ще предоставят безвъзмездно почти 127 милиона евро за страната ни. С тези средства ще бъдат финансирани както проекти, свързани с културното наследство, така и такива, свързани с биоразнообразие, социалния сектор и други. Очаванията е да се спечелят поне 2 млн. лв. по проекта за Небет тепе, за което общината пропусна близо 6 млн. лв. заради 15 минути закъснение.