Вие сте тук: Начало Тотев готов да даде Одеона на общината

Тотев готов да даде Одеона на общината

Одеона, както и всички останали паметници на културата, трябва да бъдат прехвърлени за стопанисване и управление на общината - за пореден път подчерта областният управител Иван Тотев на пресконференция днес.

Според последни проверки от Министерството на културата се оказало, че част от парцела, върху който се намира една от големите археологически ценности на Пловдив, е общинска собственост. Целият комплекс може да бъде прехвърлен на общината от Министерския съвет само ако е изключително държавна собственост.


До месец Тотев ще преговаря със  заместник-кмета по общинската собственост Александър Долев да внесе предложение в местния парламент, който пък от своя страна да го одобри - общината да прехвърли своята част на държавата,   а тя после да предаде Одеона изцяло на Пловдив.

"Културните ценности трябва завинаги да си останат държавна собственост като защита да не би някой малоумен градски управник да ги продаде, но общината тряба да ги поддържа и да събира приходите от тях", убеден е областният управител.