Вие сте тук: Начало Общината предлага да се прекрати концесията на спирките

Общината предлага да се прекрати концесията на спирките

Кметът на Пловдив инж Иван Тотев изрази надежда, че ще се стигне до взаимно съгласие за прекратяването на концесията.

Община Пловдив днес изпрати до концесионера на автобусните спирки официално писмено предложение за прекратяване на договора, съобщи кметът на Пловдив инж Иван Тотев.

Още в началото на мандата решихме, че Пловдив трябва да излезе от незавидното положение със състоянието на спирките, за което предходните двама кметове не могат да бъдат похвалени, отбеляза той.  Всички допълнителни решения и споразумения по проблема, взети при предишния мандат, още повече са усложнили казуса. До тази констатация е стигнал тримесечният анализ на концесионния договор с помощта на юристи от най-високо държавно ниво.

Общината предлага на фирмата концесионер „Елиза 1999” да  й възстанови внесените от нея суми в общината: 500 хил. лв. – през 2003 г., 800 хил. лв. – през 2005 г., и 442 лв. – през 2010 г. Към тях ще бъдат добавени и дължимите за 9-те години лихви до днес, с което общият сбор е 2 522 536,68 лв. На концесионера се предлага да бъдат преведени и предвидените 10% неустойка при предварително прекратяване на договора в размер на 400 хил. лв.

Средствата ще бъдат изплатени на две равни вноски, първата от които до 60 дни след подписването на споразумението за прекратяване, а втората – до 12 месеца след това, тоест в рамките на две бюджетни години. Кметът на Пловдив изрази надежда, че ще се стигне до взаимно съгласие за прекратяване на концесията.