Вие сте тук: Начало Инспектираха ремонтните дейности по сградата на Драматичния театър „Н.О. Масалитинов”

Инспектираха ремонтните дейности по сградата на Драматичния театър „Н.О. Масалитинов”

Министърът на културата Вежди Рашидов: Не случайно Пловдив е столица на културата през 2019 година

20-ти май е крайната дата за приключване на ремонта в Драматичен театър „Н.О. Масалитинов” Пловдив. Това стана ясно след направената днес инспекция от министъра на културата Вежди Рашидов, кмета на Общината Иван Тотев, областния управител Здравко Димитров и директора Кръстю Кръстев. Миналата седмица Министерство на културата отпусна необходимите средства за довършване на ремонта. Цялостният проект е на стойност 4.2 милиона лева, като 70 % от тях са отредени за техника.

„Изказвам огромна благодарност на министър Вежди Рашидов, който беше двигателят за ремонта. Щастие е, че през цялото време театърът имаше възможност да запази своята дейност и публиката в Дома на културата”, обясни кметът Иван Тотев. Той подчерта, че залата на театъра е ключова и ще приеме много събития през 2019 година, когато градът ще е Европейска столица на културата. Кметът допълни, че в случая с Драматичния театър намесата на държавата е много важна и навременна.

„Завършване на ремонта в срок ще даде възможност да изпълним програмите и плановете за събитията, които сме предвидили и то на една модерна сцена. Целият екип на театъра  положи големи усилия да работи в условията, които предоставя Дома на културата и да се съобразява и с други творци. Това ми дава оптимизъм, че през 2019 година ние заедно ще се справим”, завърши Иван Тотев.

Почти всичко в голямата зала на театъра е обновено, в това число и климатичната инсталация. Сцената е изградена по най-съвременните изисквания, има горна и долна механизация, нова авансцена, ново осветление по последен модел, осветителен мост и озвучителна система. Театърът ще разполага и с най-нова техника, ново димерно стопанство, което управлява да целия процес, който ще бъде напълно дигитализиран. На сцената има нов асансьор, чрез който най-лесно тя да бъде обслужвана.

„От тук, от сцената на Драматичен театър Пловдив са минали много големи български таланти целта е всичко да стане качествено. Имаме планове и за отваряне на Дома на артистите. Докато съм министър няма да се закрие нито едни театър”, заяви Вежди Рашидов.  Той сподели, че от предишния мандат това е единадесетият театър, който се ремонтира.

„Не случайно Пловдив е столица на културата през 2019 година”, сподели още министър Рашидов и допълни, че това е станало с усилията на кмета и неговия екип и заради нещата, които се случват в Пловдив през последните години.

„Искаме Драматичният театър да се превърне в цял културен комплекс на Пловдив”, заяви на свой ред директорът Кръстю Кръстев. Очаква се събитието, което да даде старт на новия сезон на театъра да е откриването на 20-тото юбилейно издание на театралния фестивал „Сцена на кръстопът”, постановките „Възвишение” и „Вълци” да са сред първите играни пред много публика.