Вие сте тук: Начало Електронно таксуване фундаментално променя градския транспорт в Пловдив

Електронно таксуване фундаментално променя градския транспорт в Пловдив

Изграждането на системата е по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Пловдив“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013, съфинансирана от ЕФРР.

Внедряването на системата за електронно таксуване гарантира фундаментална промяна в градския транспорт. Това заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев по повод предстоящото подписване на договора за изпълнение по последния компонент от големия транспортен проект.

Електронното таксуване рязко ще подобри качеството на услугата, като на практика общината изцяло ще поеме контрола над масовия градски транспорт. Община Пловдив ще продава билетите в много на брой  широко достъпни обществени места и ще събира приходите. На частните превозвачи ще се заплаща на километър изминато разстояние, което ще ги мотивира да изпълняват стриктно маршрутните разписания, обясни инж. Тотев. По думите му може да се закупува билет с различен времеви диапазон, което дава възможност на гражданите да се прехвърлят от автобус на автобус.

Елементи от проекта е монтиране на електронни табла с разписанието и наименованието на съответните спирки.

Стойността на системата за електронно  таксуване е 22 млн. лв. с ДДС, уточни заместник-кметът инж. Александър Държиков. За да се спази срокът за изпълнение, който е до края на годината, се предвижда създаването на междуведомствена  работна група с участието на КАТ, ЕВН и други компетентни институции.