Вие сте тук: Начало Белодробната болница към Университетска, общината пази дареното от Кудоглу

Белодробната болница към Университетска, общината пази дареното от Кудоглу

Белодробната болница "Кудоглу" ще се премести в УМБАЛ "Св. Георги". Как точно да стане това, ще решава междуведомствена комисия, която се събра на първо заседание днес.

Това съобщи пловдивският кмет инж. Иван Тотев пред журналисти.

Общината не може да управлява дейности, от които си няма дори и понятие. В момента болницата й тежи с над 3 млн.лв. дългове, трупани от 2003 г. насам. След многократни совалки на кмета до Софя правителството е отпуснало 400 хил. лв. за подготовка на необходимите помещения. Дарената от най-големия за всички времена пловдивски дарител Димитър Кудоглу сграда ще си остане общинска собственост, все още не е ясно точно за какво ще се използва тя.

Всяка година Белодробна "поглъща" средно около 800 хил. лв. от пловдивските данъкоплатци, колкото е годишната издръжка на всички детски ясли и млечни кухни в града, обясни кметът. Той призна, че съкращенията на кадри са неминуеми, но те ще засегнат административния персонал. Всички специалисти и всички извършвани досега дейности ще бъдат пренесени в УМБАЛ-а и пациентите от Пловдив и региона няма да бъдат ощетени. Всичко по прехвърлянето ще бъде абсолютно прозрачно и с участието на синдикатите в болницата, от които инж. Тотев е получил тревожно писмо.